Румънският премиер Флорин Къцу поиска да бъдат санкционирани участниците в

...
Румънският премиер Флорин Къцу поиска да бъдат санкционирани участниците в
Коментари Харесай

Румънският премиер поиска санкции за участниците в „незаконен“ протест на букурещкото метро

Румънският министър председател Флорин Къцу изиска да бъдат глобени участниците в митинг на синдикалистите в букурещкото метро в петък, който дефинира като „ противозаконен “, оповестява уеб сайтът Зиаре, представен от Българска телеграфна агенция.

Премиерът изиска отговорните да възстановят породените вреди, държавните институции да оказват помощ на жителите и компаниите да си възвръщат понесените загуби, а заплатите на участниците в митинга да бъдат понижени с един ден.

„ Няма да разреша да бъдем шантажирани “, акцентира министър председателят.

Спонтанна стачка на метрото в Букурещ в петък сутринта провокира транспортен безпорядък в града. Протестът беше преустановен към 18.30 вечерта, а придвижването на метрото беше обновено в събота сутринта.

„ Никой не е над закона! “, акцентира министър председателят в известие във Facebook, където изброи ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати след „ противозаконната акция на метрото, ръководена от някогашния народен представител от Социалдемократическата партия Йон Радой “.

Синдикални водачи обявиха в петък, че недоволството им е обвързвано с дефицита на личен състав и опасенията от допустимо понижаване на заплатите.

Министърът на превоза Каталин Друла обаче съобщи, че същинската причина за стачката са стопански ползи, свързани с компания на синдиката, управителен от някогашния народен представител от опозиционната СДП Йон Радой, която стопанисва търговски площи в подлезите на метрото.

Протестът идва откакто компанията Метрорекс, която е на послушание на министерството на превоза, изиска от компанията на синдиката да освободи комерсиалните площи до 2 април, показват румънски медии.

„ В моя мандат няма да разреша да бъдем шантажирани от група хора, проведени в мафиотски жанр. Както е обикновено, всевъзможни договаряния ще се организират при прецизно съблюдаване на закона. Реформата на държавните компании продължава “, акцентира министър председателят Флорин Къцу.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР