Румънският парламент свали от власт правителството на малцинството на премиера

...
Румънският парламент свали от власт правителството на малцинството на премиера
Коментари Харесай

Румънското правителство падна от власт след вот на недоверие

Румънският парламент смъкна от власт държавното управление на малцинството на премиера Флорин Къцу, което ръководи едвам 9 месеца. Страната, дружно с България е една от най-бедните членки на Европейския съюз, е в политически застой към този момент повече от месец, което заплашва темпа на икономическото възтановяване и справяне с пандемията.

" Правителството на Къцу падна с надалеч повече гласове от нужния най-малко (от 234 гласа) ", съобщи народен представител от опозицията пред Reuters. Окончателното броене демонстрира, че 281 депутати и сенатори са дали своят вот за свалянето на Къцу, който ще остане на поста длъжностен министър председател, до момента в който не бъде определен негов правоприемник. Ключови партии обявиха, че ще работят за връщане на предходната коалиция на болшинството на власт скоро.

Коалицията на Къцу се разпадна предишния месец, откакто центристката " Партия на солидарността " (USR) отдръпна министрите си след спор за ръководството на фонд за районно развиване, като го лиши от парламентарно болшинство. USR изиска избор на съмнение в Народното събрание, отказвайки да се върне в държавното управление, до момента в който Къцу не бъде свален.

Новият водач на USR Дачиан Чолош предложи лист с имена за правоприемник на Къцу. Според вицепрезидента на партията Дан Брана Къцу " няма професионалните и човешки качества, нужни да управлява румънско държавно управление ".
Нови избори са малко евентуални
Президентът Клаус Йоханис прикани политическите партии да проведат съвещания през идната седмица за сформиране на ново държавно управление, преди да назначи нов министър председател. Най-вероятно е предлагането му ще бъде още веднъж от партията на Къцу, оповестява Reuters.

" Румъния би трябвало да се ръководи. Ние сме в пандемия, рецесия на цените на силата... и в този момент политическа рецесия. Нуждаем се повече от всеки път от зряла (политическа) позиция ", сподели Йоханис пред кореспонденти. " За да дам на страните повече време за намиране на решение, ще прикани за съвещания едвам идната седмица. "

Агенцията прегнозира, че предварителни избори са малко евентуални, защото Народното събрание ще би трябвало да отхвърли две следващи оферти за министър председател от президента Йоханис в границите на 60 дни, а съдружните партии споделят, че са склонни да възстановят държавното управление бързо, поради актуалните стопански провокации. Йоханис и съдружните сътрудници, в това число етническият маджарски UDMR и USR, обявиха, че актуалната, тристранно настроена политическа конструкция, насочена към промени, е най-хубавата рецепта за Румъния, до момента в който дава отговор за проект за възобновяване за 29.2 милиарда евро, подкрепена от Европейски Съюз.
" Подкрепяме вероятното възобновяване на нашата центристка ръководеща коалиция ", споделя Дан Барна.
Къцу сподели, че " всички варианти остават на масата ", в това число оставането му да управлява държавно управление на малцинството, което би имало фрапантно лимитирани пълномощия спрямо това, подкрепено от болшинството законодатели.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Политика 3 Право 1 Технологии 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят 1 Политика 2 Предприемач 3 Енергетика
Политическата рецесия усложнява проблемите в Румъния, която се бори с тежка четвърта вълна от пандемията на ковид. Здравната система не е в положение да се оправи с дефицита на кревати за интензивно лекуване, защото единствено към една трета от възрастните са получили имунизацията против COVID-19, а чиновниците споделят, че обмислят да насочат публично искане до други страни да одобряват румънски пациенти с ковид.

Румънският парламент смъкна от власт държавното управление на малцинството на премиера Флорин Къцу, което ръководи едвам 9 месеца. Страната, дружно с България е една от най-бедните членки на Европейския съюз, е в политически застой към този момент повече от месец, което заплашва темпа на икономическото възтановяване и справяне с пандемията. " Правителството на Къцу падна с надалеч повече гласове от нужния най-малко (от 234 гласа) ", съобщи народен представител от опозицията пред Reuters. Окончателното броене демонстрира, че 281 депутати и сенатори са дали своят вот за свалянето на Къцу, който ще остане на поста длъжностен министър председател, до момента в който не бъде определен негов правоприемник. Ключови партии обявиха, че ще работят за връщане на предходната коалиция на болшинството на власт скоро.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР