Румънският министър-председател Николае Чука изненада кабинета си в сряда, като

...
Румънският министър-председател Николае Чука изненада кабинета си в сряда, като
Коментари Харесай

Първото правителство в света, което ще се съветва с изкуствен интелект е румънското

Румънският министър-председател Николае Чука изненада кабинета си в сряда, като им показа нов член – държавен консултант изкуствен интелект. Той е наименуван Ion, а лице и думи се появиха на дигитален екран, отговаряйки на въпросите на министър-председателя с компютъризиран глас.

Този инструмент за изкуствен интелект е създаден от откриватели от няколко университета в страната, която постоянно е наричана Силициевата котловина на Източна Европа. Основната му функционалност е да осведоми държавното управление за предложенията и желанията на румънците

„ Говорим за първия държавен консултант, който употребява изкуствен интелект, както на национално, по този начин и на интернационално равнище “, сподели Чука.

Румънците ще могат да изпращат своите хрумвания към държавното управление посредством уеб страница (ion.gov.ro),  в обществените медии, както и персонално на някои места. След това Ion ще синтезира предложенията, които държавното управление да прегледа. Потребителите обаче няма да получат отговор от самия Ion.

Министърът на проучванията и нововъведенията Себастиан Бурдуджа, чиято работа следи плана, изясни, че изкуственият разсъдък ще проучва информацията, която получава, и ще изготвя отчети за целите на румънците.

Чука прикани жителите и държавното управление да гледат на присъединяване в плана не като алтернатива, а като „ обвързване “ за обезпечаване на „ близка и навременна “ връзка сред жителите и държавното управление.

Възхвалата и рецензиите към изкуствения разсъдък са на дневен ред в последните месеци, изключително след възхода и известността на чатбота ChatGPT, основан от изследователска лаборатория с Сан Франциско.

За момента е мъчно да се дефинира дали изкуственият разсъдък ще бъде потребен инструмент или рецензиите против потреблението му ще се окажат основателни. Но макар, че към момента е надалеч от съвършенството, за момента не инцидентно е определян като невъобразим от десетилетия софтуерен напредък.

Текстът е оповестен в „ Политико “, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР