Румънският филм Не ме докосвай“, в който България е копродуцент

...
Румънският филм Не ме докосвай“, в който България е копродуцент
Коментари Харесай

Филм с българско участие спечели Златната мечка

Румънският филм „ Не ме докосвай “, в който България е копродуцент (заедно с Германия и Чехия), а основната роля се извършва от Ирмена Чичикова, завоюва " Златната мечка ". Призовете на кинофестивала в Берлин бяха раздадени довечера. За лауреатите гласоподава шестчленно жури, ръководено от немския режисьор Том Тиквер.
В заключителния ден бе прожектиран и филмът на Милко Лазаров - " Ага ", който е първият български филм в главната стратегия на Берлинале от края на 80-те насам. Той изследва тематиката за разпада на фамилията и традицията през прекарванията на едно инуитско семейство в далечния север.
„ Не ме докосвай “ провокира скандал на фестивала с горещите полови подиуми, които накараха част от публиката да напусне салона по време на прожекцията. Режисьор на лентата е румънката Адина Пинтилие, а копродуцент от българска страна са " Агитпроп " и Мартичка Божилова.
" Сребърна мечка " за постановка взе Уес Андерсън за анимирания си филм " Островът на кучетата ". Тъй като режисьорът не участва на церемонията в Берлин, премията от негово име одобри Бил Мъри. За актьорското си майсторство бяха наградени французинът Антони Байон и парагвайската актриса Ана Брун. " Сребърна мечка " за артистичен принос взе и филмът на Алексей Герман " Довлатов " за съветския публицист отстъпник Сергей Довлатов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР