Румънските туристи, които традиционно почиват у нас по време на

...
Румънските туристи, които традиционно почиват у нас по време на
Коментари Харесай

Румънски туристи масово анулират резервации по Черноморието

Румънските туристи, които обичайно почиват у нас по време на Великденските празници, започнаха всеобщо да анулират резервациите си в морските курорти.

Причината - няма ясни правила за влизане в България. Страната ни към момента не е взела решение за по този начин наречените " зелени коридори " за туристи, а наложителното показване на PCR оскъпява почивката.

За Великденските празници хотелиерите по Северното Черноморие разчитат главно на румънските туристи. В курорта " Златни пясъци " към този момент тече усилена подготовка за откриването на летния сезон при започване на май. Оказва се обаче, че румънски туристи няма да има.

" Няма никакви записвания все още , просто тъй като не се знае, ще могат ли да дойдат без да си вършат PCR тест, а в случай че си вършат подобен, това е огромен проблем за тях, тъй като той действително е много по-скъп, в сравнение с самата отмора ", съобщи Радой Бонев, шеф на хотел в к.к. " Златни пясъци ".

И хотелиерите в Кранево ще разчитат главно на посетители от страната ни. Те се пробват да привлекат и румънски туристи, като компенсират цената на PCR тестванията им с безвъзмездни ваучери за разнообразни услуги. От сектора споделят, че в хотелите се съблюдават всички противоепидемични ограничения, само че страната би трябвало да разпространява тази информация измежду задграничните туристи.

" Сменен е видът на изхранване - да не минават по блок масите сами. Имаме 5 стаи, които са отделени за карантина в хотела, имаме основан екип от хора, които би трябвало да ги обслужват, за екипа има закупено защитно облекло ", добави Иван Николов, шеф на хотел в Кранево.

Още преди месец държавното управление разгласи, че страната ни ще обезпечи " зелени коридори " за туристите, които желаят да почиват у нас. Това обаче не стана, защото Европейската комисия към момента не е въвела единния електронен документ за пътешестване.

" Зависи от Европейската комисия, само че зависи и от всяка една страна. Ето гърците оповестиха, че от средата на май ще ги пускат тези зелени коридори ", разяснява проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Ако незабавно бъдат взети ограничения, има късмет летният сезон по Черноморието да бъде избавен.

" Мерки за имунизиране, ограничения за облекчение на тази основа на пропускателния граничен режим. Ние би трябвало да кажем добре пристигнали на съветските туристи - първо визи и то не в границите на един ден, а в границите на няколко часа, визи, които костват не 80 евро, а 40, 50 евро ", сподели още проф. Стоян Маринов.

От сектора са безапелационни, че субсидирането на чартърните полети би трябвало да продължи и след края на май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР