Румънските разузнавателни служби трябва внимателно да следят действията на Русия

...
Румънските разузнавателни служби трябва внимателно да следят действията на Русия
Коментари Харесай

Украйна изброи четирите стъпки на Русия за дестабилизация на Молдова и Румъния

Румънските разследващи служби би трябвало деликатно да наблюдават дейностите на Русия на територията на страната . За това предизвести Михайло Подоляк, консултант на президента на Украйна, в изявление за румънската Digi24.

Той съобщи, че Русия финансира екстремистки придвижвания в Европа и нейните способи на деяние може да включват даже политически убийства в страни, които желае да дестабилизира.

" Русия желае да се намеси във вътрешните работи на доста европейски страни, с цел да пренасочи вниманието им към вътрешните спорове. Русия финансира крайнорадикални придвижвания. Тя има извънредно интензивно въздействие посредством осведомителното пространство и се пробва да пропагандира концепцията, че за Румъния, и освен за Румъния, би било доста по-удобно да бъде неутрална и да понижи помощта за Украйна. Тези два инструмента участват в разнообразни страни, освен в Румъния, само че и в цяла континентална Европа - във Франция, Италия и по този начин нататък. Русия финансира крайнодесни и крайнолеви партии. От друга страна, се пробва да има мощно наличие в онлайн пространството, с цел да внуши, че към момента би трябвало да се опасяваме от нея ", акцентира Подоляк.
 Путин анулира декрет, подкрепящ суверенитета на Молдова в спора в Приднестровието
Путин анулира декрет, подкрепящ суверенитета на Молдова в спора в Приднестровието

Решението е взето за " обезпечаване на националните ползи на Русия

Запитан дали е достоверен сюжетът, при който Русия може да заплаща на наемници за убийства в Румъния и Молдова, с цел да реализира декларираните от нея цели, помощникът на Зеленски отговори, че това е допустимо във всяка една страна.

" И, несъмнено, трето, приказваме за корупцията на политическите и икономическите елити на разнообразни страни. Това са главните принадлежности на Руската федерация. Повтарям още един път: всеобщи митинги, на които ще има принуждение, общество, доминирано от незаконни групировки, трето - финансирането на политически убийства или държавни преврати, и четвърто - корупцията на икономическите или политическите елити в разнообразни страни. С тези способи Русия ще работи в разнообразни страни ", заключи Подоляк.

" Що се отнася до съответните дейности на Москва, считам, че специфичните служби в Румъния би трябвало доста деликатно да наблюдават всичко, обвързвано с Русия. Имам поради техните срещи и дейности на румънска територия ", акцентира съветникът на украинския президент.
 Руското МО: Украйна готви акция в Приднестровието под наши униформи Обновена
Руското МО: Украйна готви акция в Приднестровието под наши униформи

Рециклират тематиката за националистите от " Азов "

Подоляк означи и че Русия възнамерява да нападна освен Украйна, само че също Молдова и други източноевропейски страни. Той разкритикува снизхождението, с което режимът в Кишинев се отнася към съществуването на проруски партии в Молдова.

" Русия се отхвърли напълно от маските и сподели лицето си. Наличието на престъпни анклави - а на територията на Молдова , подсигурява пътя към ескалация на спора в този район. Това е методът на Русия да се пробва да окупира непозната суверенна територия. Разбира се, Русия постоянно е имала проекти да завладее Молдова . Путин постоянно е желал да унищожи настоящето управление и да сложи марионетно държавно управление ", безапелационен бе Подоляк.

" Русия възнамерява да завладее доста страни в Източна Европа и да господства над Европа като цяло . Днес, разбирайки, че няма да е допустимо да се завладее южната част на Украйна с военни средства, тя губи тук. Русия ще се опита да дестабилизира обстановката в Молдова, с цел да реализира две цели. Първо, да отвлече вниманието на Европа, да я изплаши и да пренасочи европейските запаси, които ще бъдат съсредоточени към опити за решение на казуса в Молдова. Второ, Русия желае да сътвори южен фронт през Приднестровието против Украйна ", изясни Подоляк.
 Молдова изпада в антируска нервност, счита Кремъл
Молдова изпада в антируска нервност, счита Кремъл

Отношенията сред двете страни са " доста напрегнати "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР