Румънската военна прокуратура образува наказателно дело във връзка с действията

...
Румънската военна прокуратура образува наказателно дело във връзка с действията
Коментари Харесай

Румънската прокуратура образува наказателно дело за действията на полицията снощи

Румънската военна прокуратура образува наказателно дело по отношение на дейностите на полицията по време на многохилядната антиправителствена проява в Букурещ, съобщи ТАСС.

Военните прокурори  " заведоха наказателно дело по отношение на методите на интервенция на жандармеристите и случаите, случили се по време на манифестацията на площад Виктория на 10 август и в нощта на 11 августа 2018 года ", се споделя в известие на Главната прокуратура на страната, цитирано от ТАСС. Военната прокуратура ще събере всички тъжби за принуждение, подадени в полицейските ръководства и ще ги регистрира  под един номер, се показва още в известието на основната прокуратура.

По-рано през днешния ден румънският президент Клаус Йоханис настоя основният прокурор на Румъния Аугустин Лазер " да стартира незабавно следствие за определяне на действителната обстановка и за изясняване по какъв начин и по какъв метод се е намесила жандармерията за възобновяване на публичния ред по време на митингите на площад Виктория. " Държавният глава упорства още основният прокурор да откри до каква степен е била законна намесата на силите на реда и " да се открият лицата, степента на присъединяване и виновността на всички, взели участие в случаите с принуждение в столицата ". 

Вчера Йоханис осъди на страницата си във Facebook  " жестокото и напълно непозволено по отношение на множеството хора държание на жандармерията. " Той упорства министърът на вътрешните работи Кармен Дан да поеме отговорност за тежките конфликти, при които бяха ранени стотици, откакто жандармерията се опита да разпръсне стачкуващите с водни оръдия и сълзотворен газ.

На конференция през днешния ден представител на румънската жандармерия заяви, че в конфликтите нощес са ранени повече от 450 души, от които 35 жандармеристи.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР