Румънската социалистическа партия организира среща в Мемориалната къща-музей Николае Чаушеску

...
Румънската социалистическа партия организира среща в Мемориалната къща-музей Николае Чаушеску
Коментари Харесай

В Румъния отбелязват 100 години от рождението на Чаушеску

Румънската социалистическа партия провежда среща в Мемориалната къща-музей Николае Чаушеску в село Скорничещ, където се е родил и отраснал починалият водач на Румънската комунистическа партия.

"Николае Чаушеску беше румънският началник с най-блестящите достижения в стопански, обществен, финансов и дипломатически проект в румънската история. Заслужава да си спомним от кое място е тръгнал ", показва в прессъобщение Румънската социалистическа партия.

В Букурещ в "Двореца на пролетта ", който е бил частната резиденция на семейство Чаушеску, ще бъде открита галерия на дарове, които диктаторът е получавал за рождения си ден.

Експозицията е озаглавена "От историята на един ден: 26 януари " и ще продължи до 1 март, написа Българска телеграфна агенция. Тя се провежда от Дом Чаушеску, прочут в миналото като "Двореца на пролетта ", взаимно с Националния исторически музей, Националния списък на Румъния, Музея за модерно изкуство и Фондация Дигнитас.

В експозицията са включени портрети, порцеланови вази, шахматна маса и столове, подарени от някогашния президент на Сирия Хавез Асад, макет на известния замък Лахор - перлата на Пакистан, статуетка, представляваща бронзов орел, подарък от американския президент Джералд Форд, фамозният автомобил Пейкан Хилман, получен като подарък в годината на неговото произвеждане - 1974 година и други.

Също в Букурещ ще се състои търг с движимости на семейство Чаушеску, измежду които тигрова кожа, обувки, прословутата шапка на Николае Чаушеску, костюм за лов, изработен особено за диктатора от компания Едуард Кетнер.
Цените на предметите са от 200 до 1500 евро.

Румънският деспот Николае Чаушеску и брачната половинка му Елена бяха екзекутирани след къс развой на 25 декември 1989 година
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР