Румънската принцеса Маргарета може да бъде изгонена от двореца „Елисабета”

...
Румънската принцеса Маргарета може да бъде изгонена от двореца „Елисабета”
Коментари Харесай

Последният румънски крал издъхна, а сега щерка му принцеса Маргарета може да понесе нов съкрушителен удар

Румънската принцеса Маргарета може да бъде изгонена от двореца „ Елисабета” в Букурещ, който служи като резиденция на кралското семейство. Това написа вестник „ Адевърул”. Това може да стане още при започване на февруари, прецизира Нова телевизия.

Маргарета сега носи купата Пазителка на короната и началник на Кралския двор.

Според вестника бащата на принцеса Маргарета, починалият крал Михай Първи, е получил двореца от държавното управление на Адриан Нъстасе в качеството му на някогашен държавен глава и съгласно закона след гибелта му фамилията му би трябвало да освободи жилището в границите на два месеца.

Дворецът „ Елисабета” е издигнат през 1936 година и е бил благосъстоятелност на принцеса Елисабета, щерка на румънския крал Фердинанд Първи и кралица Мария. През 1948 година обаче е наионализиран.

В момента е благосъстоятелност на страната и се ръководи от Службата за администрация на имуществото на държавния протокол.

Членовете на фамилията на титуляра се възползват от правото на гратис прилагане единствено в границите на живота на титуляра и би трябвало да освободят жилището в период от 60 дни, се показва в закона, който регламентира използването на протоколни жилища.

Вестникът отбелязва, че не е получил отговор от Службата за администрация на имуществото на държавния протокол дали институцията, която е на послушание на държавното управление, ще приложи закона и ще изиска принцеса Маргарета и нейният брачен партньор принц Раду да изоставен резиденцията. Според политически източници обаче въпросът за жилището на кралското семейство ще бъде решен посредством държавно разпореждане.

Миналия месец, когато здравословното положение на крал Михай се утежни, ръководителите на двете камари на Народното събрание Калин Попеску Таричану и Ливиу Драгня внесоха законопроект за статута на Кралския двор, който планува разнообразни привилегии за кралското семейство, в това число правото им да живеят през идващите 49 години в двореца „ Елисабета”.

Проектът, който сега се намира в профилираните комисии в Сената, планува разноските за действието на Кралския двор да бъдат покривани с държавни средства, като бюджетът ще бъде одобряван с държавно решение, а ръководителят на Кралския двор ще има задължението да показва документално в Народното събрание годишен доклад за активността му. Предвижда се също статутът на принцеса Маргарета да бъде приравнен на протоколно равнище с този на държавен глава.

БЛИЦ напомня, че дни откакто последният румънския крал издъхна , персонално Симеон Сакскобургготски участва на поклонението му .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР