Румънската нискотарифна авиокомпания Блу Еър (Blue Air) съобщи днес, че

...
Румънската нискотарифна авиокомпания Блу Еър (Blue Air) съобщи днес, че
Коментари Харесай

„Блу Еър“ обяви, че спира полетите си от Румъния до 12 септември

Румънската нискотарифна самолетна компания " Блу Еър " (Blue Air) заяви през днешния ден, че до понеделник, 12 септември, всички планувани полети от летища в Румъния ще бъдат спрени, съобщи Аджерпрес, базирайки се на прессъобщение на компанията.

Според представители на авиопревозвача прекъсването на полетите се дължи на обстоятелството, че поради запориране на всички сметки на компанията от министерството на околната среда " Блу Еър " се намира в неспособност да покрие настоящите си разноски за осъществяването на ежедневни полети.

Всички планувани полети отвън Румъния към което и да е летище в Румъния във вторник, 6 септември 2022 година, ще бъдат осъществени според оповестеното разписание, посочи компанията.

" За страдание, блокирането на всички банкови сметки на " Блу Еър " се случи малко след обществените изказвания и директните апели за " прекъсване на пазаруването на билети на Блу Еър ", публикувани в общественото пространство от почитан представител на румънската страна, а точно от ръководителя на Националната работа за отбрана на потребителите ", показват представителите на компанията.

Те декларират, че тези изказвания са провокирали " значително разрушение на доверието на пасажерите в " Блу Еър ", което е довело до загуби в размер на над 5 млн. евро ".

" Блу Еър " е най-голямата румънска самолетна компания по брой превозени пасажери, с бизнес модел с извънредно ниски разноски и метод, насочен към пасажерите, отбелязва Аджерпрес. Компанията разполага с екип от към 700 експерти и употребява самолети Боинг 737. През 17-те години на своята активност " Блу Еър " е превозила повече от 32 милиона пасажери и е пропътувала повече от 340 милиона километра.

Телевизия Диджи 24 оповестява, че на интернационалното летище " Отопени " в Букурещ е настъпил " същински безпорядък ", откакто някои пасажери са се оказали с анулирани полети. Персоналът на самолетите, в това число водачите и стюардесите на компанията, са изпратени вкъщи, защото няма да летят от румънските летища до 12 септември.

Министърът на околната среда Танжош Барна съобщи, че " Блу Еър " не е спазила закона за документите за парникови газове, сходно на други самолетни компании, и в този момент би трябвало да деблокира обстановката и да се обърне към администрацията на Фонда за околната среда, с цел да получи разсрочване на дълга от 28 милиона леи (5,81 милиона евро).

" До тази обстановка се стигна, тъй като " Блу Еър " не съблюдава закона ", съобщи министърът.

От своя страна министър председателят Николае Чука съобщи, че е разговарял с министъра на околната среда, откакто " Блу Еър " разгласи прекъсването на полетите.

Премиерът е изискал решения за деблокиране на обстановката, защото " не можем да оставим румънците да чакат на летищата, от които трябваше да дойдат в страната ".

Чука съобщи, че анулираните полети са засегнали 3000 пасажери.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР