Румъния твърди, че части от евентуален руски дрон са паднали на нейна територия

...
Части от това, което може да е руски дрон, са
Коментари Харесай

Части от това, което може да е руски дрон, са паднали на румънска територия, каза министърът на отбраната на Румъния Ангел Тилвар, два дни след като Украйна каза, че руски дронове са детонирали върху членката на НАТО земя.

Румънски официални лица по-рано отрекоха съобщенията за дронове, падащи на румънска територия, и казаха, че руските атаки в съседна Украйна не са причинили пряка заплаха.

Тилвар каза пред местния новинарски канал Antena 3 CNN в сряда, че части от нещо, което най-вероятно е дрон, са открити в източния окръг Тулча, район на река Дунав, който образува естествена граница между Румъния и разкъсваната от война Украйна.

„Потвърждавам, че в този район са открити парчета, които може да са от дрон“, каза той, добавяйки, че парчетата не представляват заплаха.

Той каза, че районът не е бил евакуиран, тъй като няма нищо, което да предполага, че частите са опасни, и каза, че парчетата ще бъдат анализирани, за да се потвърди техният произход.

Киев каза в понеделник, че дронове са детонирали в Румъния по време на руска въздушна атака през нощта срещу украинско пристанище отвъд река Дунав, където атаките са се увеличили от юли, когато Москва се отказа от сделката, която вдига фактическата руска блокада на Черно море на Украйна портове.

Говорейки в Букурещ в сряда в началото на срещата на върха на президентите на страните от Инициативата на три морета, Йоханис каза, че атаките са военни престъпления, извършващи се на „малко разстояние“ от границата на Румъния.

„Ако се потвърди, че [намерените] компоненти принадлежат на руски дрон, подобна ситуация би била недопустима и представлява сериозно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Румъния“, каза той.

„Ние сме нащрек и в постоянен контакт с нашите съюзници от НАТО“, добави той.

ИНТЕРАКТИВНО-КОЙ КОНТРОЛИ КАКВО В УКРАЙНА-1693995409

Tilvar повтори, че няма пряка заплаха и каза на Agerpres, че е възможно дронът да не е експлодирал при удара, а по-скоро просто да се е разбил или парчета да са паднали на румънска територия.

„[Това] не ни прави щастливи … но не мисля, че можем да говорим за нападение и, както казах преди, мисля, че трябва да знаем как да правим разлика между акт на агресия и инцидент ”, цитира го Agerpres.

Говорител на министерството каза, че екипи за търсене са били в района от няколко дни, докато министърът и други служители на отбраната са разговаряли с жителите.

Москва извърши въздушни удари на далечни разстояния по цели в Украйна от началото на войната миналата година и Украйна няколко пъти съобщи за подозрителни руски оръжия, които прелитат или се разбиват в съседи.

При най-тежкия инцидент двама души бяха убити в Полша от ракета, паднала близо до границата миналия ноември; Полша и съюзниците от НАТО по-късно заявиха, че това е неправилно изстреляна украинска противовъздушна отбранителна ракета.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР