Румъния ще добива газ от Черно море в края на

...
Румъния ще добива газ от Черно море в края на
Коментари Харесай

Вирджил Попеску: Румъния ще добива газ от Черно море в края на 2026 година

Румъния ще добива газ от Черно море в края на 2026 година или началото на 2027 година, съобщи през днешния ден някогашният румънски министър на енергетиката Вирджил Попеску, представен от телевизия Диджи 24.
Той акцентира, че добивът ще надвиши потреблението на Румъния.

" Вероятно през идната седмица ще видите известия за решението за вложения в добива на газ в Черно море (...) Това нещо ще се случи сигурно и двете огромни компании - Ромгаз (Romgaz) и О Ем Ви Петром (OMV Petrom), ще стартират вложенията в Черно море ", уточни Попеску.

По думите на някогашния министър на енергетиката Румъния ще се трансформира в " състезател на районния пазар на природния газ ".
" В края на 2026 година, началото на 2027 година Румъния ще добива газ в Черно море и приказваме за газ, който е доста повече, в сравнение с използваме. Румъния ще стане на процедура снабдител на сигурност, състезател на районния пазар на природния газ ", съобщи той.

Според Попеску румънската държавна компания Ромгаз има капацитет да се трансформира в най-големия производител на природен газ в Европа.

" Горд съм, тъй като Ромгаз стана вторият максимален производител на природен газ в Европа и съм убеден, че Ромгаз има потенциал да стане - след добива на газ от Черно море - да стане първият производител на природен газ в Европа ", акцентира Попеску, който беше министър на енергетиката в подалото оставка в понеделник държавно управление на премиера Николае Чука.

Що се отнася до атомната електроцентрала в Черна вода, Попеску съобщи, че третият и четвъртият реактор се чака да бъдат въведени в употреба през 2030-2031 година

" Цели седем години Румъния беше блокирана в договарянията за трети и четвърти реактор с компании от Китай. Седем години бяха изгубени... Ако бяхме почнали преди седем години, през днешния ден към този момент щяхме да имаме трети и четвърти реактор в деяние ", уточни той, като добави, че всички контракти с Китай са били разтрогнати и в разгара на пандемията във Вашингтон е подписано междуправителствено съглашение със Съединени американски щати.

По думите му през тази година, евентуално през септември, ще бъдат подписани договорите за осъществяването на двата нови реактора на АЕЦ Черна вода. Същевременно до края на тази година се чака и подписването на контракт за втората фаза от контрактуваното със Съединени американски щати инсталиране на дребни модулни реактори.

" Така че Румъния на процедура влиза във финалната права със строителството на тези реактори, а най-късно през 2029 година е крайният период за стартиране в употреба на модулния реактор, 2030 година - на трети реактор, и 2031 година - на четвърти реактор в Черна вода. Това значи енергийна самостоятелност на Румъния ", акцентира Вирджил Попеску на конференция, на която показа равносметка за мандата си.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР