Румъния планира да увеличи дела на ядрената енергия в своя

...
Румъния планира да увеличи дела на ядрената енергия в своя
Коментари Харесай

Румъния планира да удвои дела на ядрената енергия в енергийния микс до 2031 година

Румъния възнамерява да усили каузи на нуклеарната сила в своя енергиен микс до 36% до 2031 година Това оповестиха от министерството на енергетиката, откакто държавното управление утвърди проектозакон, определящ рамката за държавни гаранции за построяването на два нови нуклеарни реактора.

Проектозаконът, който ще бъде импортиран за утвърждение в Народното събрание, гласи, че 3-ти блок на АЕЦ " Черна вода " ще влезе в употреба в края на 2030 година, а 4-ти блок ще проработи през 2031 година, се споделя в прессъобщение на енергийното министерство, цирирано от seenews. Двата блока ще имат обща мощ от 1400 MW.

Според министерството посредством реализирането на този план, приносът на нуклеарната сила в енергийната система ще бъде съвсем подсилен от 20% на 36%, ще бъдат основани нови работни места в нуклеарния бранш.

Румъния предприемa нужните стъпки за финансиране на построяването на двата реактора, само че освен посредством даването на държавни гаранции на финансистите на плана. Миналия месец Съединените щати се ангажираха да дават на Румъния 2,87 милиарда евро финансиране за построяването на блокове 3 и 4.

През юни 2021 година Народното събрание на Румъния ратифицира съглашение с държавното управление на Съединени американски щати за рационализация на блок 1 на електроцентралата и построяването на блокове 3 и 4. Споразумението беше продписано през октомври 2020 и беше на на стойност 8 милиарда $.

През ноември 2021 година румънската компания EnergoNuclear подписа контракт с Candu Energy, като Candu ще предложи инженерингови услуги за правенето и актуализирането на някои документи, нужни за рестартиране на плана за създаване на блокове 3 и 4 в цех Черна вода.

През юни 2020 година мажоритарният притежател и оператор на централата в Черна вода Nuclearelectrica съобщи, че акционерите са решили да прекратят всички покупко-продажби и договаряния с две китайски компании за построяването на новите блокове, изпълнявайки настояването на енергийното министерство.

Електроцентралата Черна вода е ситуирана в югоизточна Румъния и ръководи два реактора от по 700 мегавата всеки, които дават отговор на почти една пета от потребностите на страната от електрическа енергия. Министерството на енергетиката има 82,49% дял в Nuclearelectrica.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР