Румъния пак ни поведе - на престъпниците ще бъде забранено

...
Румъния пак ни поведе - на престъпниците ще бъде забранено
Коментари Харесай

България изостава: Румъния забрани престъпниците във властта

Румъния отново ни поведе - на нарушителите ще бъде неразрешено да се кандидатират за сенатор, член на Народното събрание, кмет, ръководител на окръжния съвет и локален или областен консултант.

Те не могат да заемат нито един от гореспоменатите постове, в случай че не е имало реабилитация, прошка или „ декриминализация “.

Двата законопроекта са признати с 250 гласа " за " и 1 " срещу " от гласовете на депутатите в румънския парламент, съобщи БГНЕС.

" Проектът в началото стартира от желанието да се защитят децата. Всички видяхме по какъв начин предходната година кмет, който в продължение на три години е имал полови връзки с 13-годишно момиче, беше избран отново на поста ", съобщи депутатът от USR Диана Стойка, един от основателите.

Тя се базира и на депутати или кметове, които са злоупотребявали с деца и които до момента са могли да заемат държавни постове, съобщи „ Румъния Инсайдер “.

По данни на организацията " Спасете децата на Румъния " единствено през предходната година близо 16 000 деца в Румъния са били измъчвани - физически, прочувствено или полово.

" Приветстваме разширението на кръга от хора, на които ще бъде неразрешено да вземат участие в избори. Сега освен децата, само че и всички ние ще бъдем предпазени, тъй че общностите да не могат повече да бъдат ръководени от хора с престъпни присъди ", съобщи Стойка.

" Започнахме със закон за отбрана на децата, като се има поради, че броят на присъдите демонстрира, че в Румъния най-малко едно от всеки пет деца е изложено на риск да стане жертва на полово принуждение до 18-годишна възраст ", посочи Кателин Теница.

Законопроектите получиха единомислеща поддръжка в законодателния орган. Дори крайнодясната националистическа партия AUR поддържа двата законопроекта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР