Румъния навлезе в най-мрачните дни от пандемията, като средният седмичен

...
Румъния навлезе в най-мрачните дни от пандемията, като средният седмичен
Коментари Харесай

Положението в Румъния е критично

Румъния навлезе в най-мрачните дни от пандемията, като междинният седмичен брой на новите случаи на инфектирани с ковид и на смъртните случаи към този момент надвишава записаните в предходните талази на епидемията в страната.

Румънските лечебни заведения са под толкоз мощен напън, че държавното управление в понеделник прекрати плановите интервенции и неспешния банкет, написа онлайн изданието Politico.eu, съобщи Investor.

Букурещ изиска също по този начин от Европейски Съюз помощ за медицински консумативи, като задейства механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана.

Тъй като милиони дози ваксини против ковид бяха доставени на страните от Европейски Съюз, упованията бяха епидемията да затихне. Ваксините извършиха задачата си - няколко страни в Европа като Латвия, Естония и Словения имат огромен брой нови случаи, само че смъртността остава релативно ниска. И в трите страни са изцяло имунизирани 50 % или повече от възрастното им население.

Различна е обстановката в двете най-слабо имунизирани страни от Европейски Съюз – България и Румъния . И при двете случаите на инфектирани и умряли от ковид се усилват. Румъния е ваксинирала изцяло единствено 34% от пълнолетното си население, а България – единствено 23%. И двете страни са измежду първите три в Европа по смъртност на 1 млн. души население през последните седем дни.

Нарастващият напън върху здравната система на Румъния докара до това, че Раед Арафат, началник на отдела за изключителни обстановки в страната, съобщи на конференция в понеделник вечерта, че влиза в действие 30-дневно прекъсване на неспешните хоспитализации и интервенции. Това е за гаранция на наличността на болнични кревати за инфектирани с ковид, които имат потребност от О2 и интензивно лекуване.

Механизмът на Европейски Съюз за гражданска отбрана също се задейства във вторник за евентуален достъп до спомагателни ресурси от медикамента тоцилизумаб и О2.

Ситуацията, която се разиграва в Румъния, не е изненада. Още през май държавното управление осъзна, че има проблем с съмнението на хората най-много от селските региони да се имунизират. Таяха се очаквания църквата да се включи, с цел да се предотврати опустошителната четвърта вълна, само че това не се случи.

В обява във Фейсбук на 28 септември румънската ваксинална работа съобщи, че в Румъния на този ден са регистрирани 2,65 повече смъртни случаи на милион души от междинното за Европа равнище. „ Кога всички ще разберем, че ситуацията е допустимо най-лошо? “, питат от службата.

Тревожната обстановка в Румъния и България, където процентът на имунизации е доста по-нисък от другите страни от Европейски Съюз, може да подтиква увеличението на случаите в останалата част на континента. Това, което в допълнение натоварва така и така изтощените здравни системи в Румъния и България, е изтощението на лекарите.

Румъния също беше разтърсена от поредност пожари в лечебните заведения по време на пандемията, като при последния пожар на 1 октомври починаха седем души. „ Това е ужасна нова драма, която удостоверява незадоволителната инфраструктура на румънската здравна система, остаряла система... подложена на немислим напън от четвъртата вълна на пандемията “, съобщи румънският президент Клаус Йоханис в изказване във връзка пожара.

В допълнение, Румъния остана и без държавно управление, което падна поради избор на съмнение . Това може да докара до предварителни избори, което значи, че страната ще е в безвремие в продължение на месеци.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР