Румъния гласува днес на първи кръг за избор на президент

...
Румъния гласува днес на първи кръг за избор на президент
Коментари Харесай

Румъния избира нов президент

Румъния гласоподава през днешния ден на първи кръг за избор на президент през идващите пет години. 14 претенденти са се присъединили в конкуренцията. Традиционно оспорваната конкуренция този път беше засенчена от политическата рецесия, довела до встъпване в служба на държавно управление на малцинството единствено преди няколко дни.

Румъния, която се причисли към Европейски Съюз през 2007 година, беше последната от източноевропейските страни, която се отърси от оковите на комунизма. И въпреки да си остава една от най-бедните народи, по-голямата част от популацията признава преимуществата да бъде част от 28-членния блок. Настоящият президент Клаус Йоханис - хладнокръвен проевропеец от десния център - се кандидатира за втори мандат и се чака да излезе още веднъж отпред. Гласуването се организира в два кръга - първият на 10 ноември, последван от втори на 24 ноември. Бивш учител по физика от немско говорещото малцинство в Румъния, 60-годишният Йоханис гледа към Берлин и Париж по множеството въпроси, от време на време дразнейки водачите в околните Будапеща и Варшава. Основният въпрос в неделя е кой ще бъде определен да се кандидатира против него.

Социологическите изследвания демонстрират, че настоящият президент Йоханис е очевиден любимец в идните президентски избори. Той съставлява Либералната партия, която е член на групата на консерваторите от Европейската национална партия в Европейския парламент. Според изследване, извършено от IMAS за румънското радио FM предходната седмица, сега Йоханис води с 45,7%. Социолозите плануват партията му да завоюва и най-вече места на парламентарните избори следващата година. Мирча Диакону, артист, който се кандидатира като самостоятелен, е на второ място с 16,7% поддръжка. Според локалните медии, той има поддръжката на PRO Romania и ALDE. Бившият министър председател - социалдемократката Виорика Дънчила се подрежда на трето място, съгласно изследванията, предава БГНЕС.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР