Румъния е постигнала значителен напредък в сферата на правосъдието и

...
Румъния е постигнала значителен напредък в сферата на правосъдието и
Коментари Харесай

Евродокладът за Румъния: Инерцията за реформи през 2017 се изгуби

Румъния е постигнала забележителен прогрес в областта на правораздаването и вътрешния ред, само че инерцията за промени през 2017 година се е изгубила поради политическата обстановка в страната, регистрира мониторинговият отчет на Европейска комисия, който бе оповестен през днешния ден.

Анализирайки напредъка на Румъния, Комисията остава на мнение, че с лоялно съдействие сред държавните институции, решителен политически курс, идващ прецизно постигнатия прогрес и уважението към самостоятелната правосъдна система, Румъния ще може в близко бъдеще да извърши останалите рекомендации по механизма, се споделя в отчета.

В увода към документа се напомнят заключенията от предния евродоклад от 25 януари 2017 година, които изобилстват на суперлативи по отношение на постигнатите промени. Тогава бе регистрирано, че Румъния е постигнала " забележителен прогрес "  по рекомендациите. Посочено бе, че са създадени няколко основни институции и закони. Бе доказано, че правосъдната система е " надълбоко реформирана ", а правосъдната власт неведнъж е демонстрирала професионализъм, самостоятелност и отговорност. В отчета от януари бяха отправени 12 рекомендации - повечето от тях се концентрират върху отговорността и отчетността, изисквани от румънските управляващи, и вътрешните гаранции, нужни за необратимостта на резултатите.

Новият отчет от 15 ноември обаче разяснява, че напредъкът във връзка с рекомендациите е възпрепятстван от политическата обстановка в страната: промяна на две държавни управления на фона на растящо напрежение сред законодателната, изпълнителната и правосъдната власт. Припомня се, че положителният прогрес и продължаващите положителни резултати на правосъдните институции в борбата с корупцията бяха значително сложени под въпрос от скорошни събития. Например, през януари 2017 година предходното правителство подготви изключителна разпоредба за декриминализиране на някои корупционни закононарушения, като корист със служебно държание, и препоръчани закон за опрощение. Мащабни протести оспориха и стопираха тези планове.

Заключението на днешния отчет е, че от януари 2017 досега е реализиран прогрес по редица препоръки, само че в това време инерцията за промени се е изгубила, забавяйки осъществяването на останалите препоръките. Така поражда риск от обновяване на проблемите, които отчетът от януари 2017 година считаше за изпълнени. Предизвикателствата и оспорването на независимостта на правосъдната система също бяха непрекъснат източник на безпокойствие, показват създателите. Затова Комисията към момента не може да заключи, че напредъкът е приемлив. И за Румъния, както за България, следва нов отчет през декември 2018 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР