Руди Джулиани хвърли в затвора мафиоти по обвинение, срещу което сега е изправен

...
Като федерален прокурор през 80-те години на миналия век, Руди
Коментари Харесай

Като федерален прокурор през 80-те години на миналия век, Руди Джулиани направи заглавия по света за агресивно преследване на семействата на организираната престъпност в Ню Йорк .

За да направи това, той е пионер в използването на федерален закон за борба с рекета, насочен към наказателно преследване на продължаващи престъпни „предприятия“.

Близо 40 години по-късно, някогашният кмет на Ню Йорк е изправен пред подобно деяние като обвиняем в разследването на изборите в Джорджия.

Г-н Джулиани отрече каквото и да е нарушение.

Актът, известен преди като Закон за повлияните от рекет и корумпирани организации - или Рико - беше приет от Конгреса през 1970 г. в опит да помогне на прокурорите да съберат сложни случаи включващи престъпни босове, които дават заповеди, и подчинени от по-ниско ниво, които ги изпълняват.

В началото на 1980 г. г-н Джулиани прочуто използва Закона Рико за агресивно насочване към " Пет семейства" на италиано-американската мафия в Ню Йорк.

От 1931 г. семействата се управляват от „Комисията“, национален управляващ орган, който наблюдава дейностите на приблизително 1000 „направени“ членове на мафията и огромна мрежа от няколко хиляди други „сътрудници“ в Ню Йорк, Ню Джърси и по-нататък.

Разследването - което включва стотици агенти на ФБР и полицията в Ню Йорк полицаи - видяха широко използване на подслушващи устройства, дискретно поставени на места, включително социален клуб в Източен Харлем и ягуар на мафиотски шофьор, използван за превоз на гангстери из града.

Усилията за наблюдение доведоха до стотици часове записани разговори, давайки на следователите подробен поглед върху вътрешните механизми на мафията и как решенията, взети от нейните висши лидери в Комисията се процеди до престъпна дейност по улиците.

Въоръжен с тази информация, г-н Джулиани отнесе случая пред голямо федерално жури и през 1985 г. получи обвинителни актове срещу 11 от лидерите на мафията и много от техните лейтенанти . Осем в крайна сметка бяха осъдени и повечето бяха осъдени на 100 години затвор.

Джулиани признава неверни твърдения за измама на гласоподавателите в ДжорджияЗаконът за разбиване на мафията, по който Тръмп е обвинен в Джорджия

Докато Съдебно преследване срещу Rico е било използвано и преди - особено срещу мотоциклетната банда Hells Angels в Калифорния в края на 70-те години - г-н Джулиани и неговите съюзници отдавна възхваляваха използването му като едно от основните му постижения, преди да стане кмет.

„Използване срещу Комисията“, каза г-н Джулиани пред New York Times през 1989 г. „Това беше идея, която никой нямаше, докато не я разработих и излязох до Вашингтон и започна да говори за това."

Близо 37 години след произнасянето на присъдите на процеса на Комисията, г-н Джулиани, сега на 79 години, е изправен пред версията на Грузия за Рико действа като обвиняем заедно с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и още 17 души, обвинени в опит за отмяна на резултатите от изборите в САЩ през 2020 г.

В драматичен обрат някога популярният г-н Джулиани се изправя срещу окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, която често рекламира използването на същото действие на Рико, което е направило г-н Джулиани известен като прокурор.

"В момента имам повече обвинения срещу Рико през последните 18 месеца, 20 месеца, отколкото вероятно са направени през последните 10 години извън този офис", тя каза пред Washington Post през януари.

Г-н Джулиани многократно е отричал каквото и да било нарушение. В изявление от понеделник той нарече обвинителния акт срещу Джорджия „оскърбление срещу американската демокрация“, което нанася „постоянна, неотменима вреда“ на съдебната система на САЩ.

" истинските престъпници тук са хората, които пряко и косвено са повдигнали този случай“, каза той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР