Рублата е поскъпнала с близо 15% спрямо еврото за последните

...
Рублата е поскъпнала с близо 15% спрямо еврото за последните
Коментари Харесай

Лукашенко: Рублата поскъпва много бързо и трябва да внимаваме да не прекалим

Рублата е поскъпнала с близо 15% по отношение на еврото за последните пет дни

Руската валута се издигна до най-високото си ниво по отношение на $ от четири години насам, написа.

Рублата задържа мощните си позиции по отношение на еврото и $ даже откакто Путин подписа декрет, с който смекчи рестриктивните мерки върху капитала като понижи размера на задграничната валута, които експортьорите са задължени да обменят.

До в този момент съветската валута е най-добре представящата валута в международен мащаб с 30% нарастване по отношение на $. Но възобновяване ѝ след нашествието в Украйна е толкоз бързо, че икономистите предизвестяват, че повишаването ѝ може да засегне приходите в държавния бюджет и да понижи конкурентоспособността на съветския експорт.



„ Рублата нараства доста бързо и би трябвало да внимаваме да не прекалим “, сподели белоруския президент Александър Лукашенко на среща с Путин в понеделник.

Въпреки това той добави, че въпреки и повишаването на рублата да е шокирало западните страни, то не е пристигнало като изненада за Беларус и Русия, които са очаквали, че сегашната обстановка ще бъде „ време на огромни благоприятни условия “ за техните стопански системи.

Възходът на рублата в понеделник докара до решение на централната банка да разреши на експортьорите да обменят единствено 50% от приходите си, а не 80% както беше до момента поради незабавните ограничения за финансов надзор, взети от банката за отбрана на рублата след нашествието.

Сега тези ограничавания се преглеждат като сериозна спънка

Сривът във вноса поради огромните наказания, наложени от Съединени американски щати и техните сътрудници, доста понижиха търсенето на задгранична валута, като в това време те са затрупани от евро и долари поради високите цени на не глобения енергиен експорт.

В допълнение на това, задграничните клиенти на Gazprom PJSC се съгласиха да изпълнят настояванията на Путин и отвориха сметки в рубли в банковия отдел на газовия колос, с цел да трансферират сумите за заплащанията си.

В бъдеще повече пари може да бъдат връщани в Русия и обменяни в рубли, откакто фирмите се уплашиха от замразяването на интернационалните запаси на централната банка в съхранявани в чужбина.

„ Много по-рисково и по-сложно е да се запазят приходите от експорт в задгранична валута в задграничната финансова система, спрямо държането им в рубли и в Русия “, сподели София Донец от Renaissance Capital.

„ Санкциите предизвикват експортьорите да обръщат твърдата си валута в рубли “.

Рублата е поскъпнала с близо 15% по отношение на еврото за последните пет дни и с 13% по отношение на $ за същия интервал.

Може да има известна пролонгация след края на данъчния интервал в края на месеца и приключването на външните заплащания за потоци от природен газ през април.

След това търговците може да прегледат вероятността за по-нататъшно понижаване на лихвените проценти на идващото съвещание на централната банка на 10 юни. По-нататъшното облекчение на паричните средства ще отстрани натиска върху валутата за подсилване, се споделя в изказване на Министерството на стопанската система в понеделник.

Но към този момент измененията в финансовия надзор от понеделник е малко евентуално да имат огромно въздействие, съгласно анализатора на ITI Capital Искандер Луцко.

"Поради ниската ликвидност на валутния пазар експортьорите действително продават не повече от 50% от валутата от експортни покупко-продажби ", сподели той.

„ В сегашните условия е извънредно мъчно за централната банка да създаде ограничения за стимулиране на търсенето на валута заради рестриктивните мерки за покупки на валута от физически лица и спадащия импорт “, добави Луцко.

Той предвижда, че рублата ще се търгува в диапазона от 60-65 за $ в кратковременен проект, преди да отслабне до сред 65 и 75 за $ до началото на третото тримесечие, защото сезонното търсене на съветския енергиен експорт се облекчава.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР