Розмаринът е универсална подправка, която може да се използва в

...
Розмаринът е универсална подправка, която може да се използва в
Коментари Харесай

Розмаринът е учудващо ефективен лек срещу куп болести

Розмаринът е универсална фалшификация, която може да се употребява в доста разнообразни ястия. Освен това, в допълнение към присъщия си мирис, той има и други преимущества: съдържа доста антиоксиданти и потребни за здравето съединения.

Силният ментов мирис на розмарин е мигновено различим от професионални готвачи и кулинарни запалянковци по целия свят. Розмаринът - средиземноморска билка с игловидни листа, се употребява необятно в супи, месни ястия и пасти.

Въпреки това, още преди розмаринът да се трансформира в една от най-популярните подправки на планетата, той е необятно употребен в обичайна медицина. Розмаринът е съкровищница от антиоксиданти, които дават на тази билка голям брой изгоди за здравето - от понижаване на възпалението до отбрана против разнообразни заболявания.

Розмаринът е богат на антиоксиданти като карнозна киселина, карнозол и розмаринова киселина. Антиоксидантите обезвреждат нестабилните молекули, наречени свободни радикали. Ако свободните радикали са в обилие, те могат да причинят оксидативен стрес, който е обвързван с разнообразни хронични болести, в това число диабет, сърдечни болести и някои типове рак.

Съдържащите се в розмарина интиоксиданти предотвратяват също липидната пероксидация. Този развой се състои в разграждането на липидите в клетките, което може да докара до увреждане и рано или късно клетъчна гибел.

Последните изследвания хвърлят светлина върху антибактериалните и противогъбичните свойства на розмарина. Благодарение на тях тази фалшификация е освен овкусител, само че и ефикасен хранителен консервант.

Освен че защищава от оксидативен стрес, розмаринът също:

- Подобрява храносмилането. В Европа розмаринът постоянно се употребява при неприятно храносмилане.

- Подобрява паметта и концентрацията. Според изследване от 2012 година, ароматът на розмарин има позитивен резултат върху концентрацията, продуктивността, скоростта, точността и настроението.

- Добър е за зрението. Карнозната киселина, главният съставен елемент на розмарина, оказва помощ за поддържане на крепко зрение.

Нищо не може да се съпостави с аромата на розмарин. В него се преплитат нотки на цитрусови плодове, лавандула, култивиран чай, черен пипер и мента. Съчетава се добре с картофи, самун и печени зеленчуци. За разлика от други нежни билки, розмаринът понася доста добре дълго време на готвене. Затова може да се добави към ястието в самото начало на приготвянето на ястието.
Свързани вести Гъсениците на зелевата пеперуда бягат от мента и розмарин Розмарин и коприва пречистват Репетиция за празниците: Най-вкусните агнешки котлети с мед, лимон и розмарин
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР