Розетата на Плиска, сградата на БАН и на народния театър

...
Розетата на Плиска, сградата на БАН и на народния театър
Коментари Харесай

Пак ни сменят лични карти и паспорти

Розетата на Плиска, постройката на Българска академия на науките и на националния спектакъл “Иван Вазов ”, както и паметникът на връх Шипка ще влязат в новите документи за идентичност, като част от изображенията ще бъдат забележими единствено на специфична светлина. Това оповестиха пред “Труд ” импровизирано от Министерство на вътрешните работи, откакто държавното управление утвърди през вчерашния ден новите идейни планове за персонални документи – потомство 2019. Както е известно от от 1 януари 2019 година влизат в действие новите правила за българските персонални карти и паспорти. А те засягат материалите за направата и отбраната им, както и смяната на част от реквизитите им. Проектите са утвърдени от работна група от специалисти а нововъведенията ще ни сложи в топ 5 по сигурност на документите в целия Европейски съюз.

Новите персонални карти ще съдържат биометрични данни, а по избор и електронен идентификатор. От държавното управление оповестиха, че документите ще съдържат безконтактен чип и антена, отговарящи на условията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и лични данни на притежателя на документа Предвижда се паспортите да бъдат със период на годност 5 и 10 години. Като вторият вид е очакван за наши сънародници, които живеят в жужбина от години.

В плановете се разисква и вид фамозната картина на Владимир Димитров – Майстора “Мома с ябълки ” както и българската шевица да бъдат в страниниците на българските паспорти.

Обществената поръчка за компании – реализатори на новите документи за идентичност ще бъде оповестена до края на месеца. А до края на тази година да са ясни и фирмите, спечелилите търга за другите позиции.

Новост ще е и построяването на народен център за издаване на персонални документи. Така Министерство на вътрешните работи ще остане единствено на “входа ” и на “изхода ”, като по места ще се подават заявки и ще се получават готовите паспорти и персонални карти. Новите документи ще се вкарат поетапно и хората няма да бъдат задължени да сменят годните си. Първият пик за подаване на заявки за нови персонални карти и паспорти се чака през 2020 година, когато на доста българи периодите на документите изтичат.

КОНТРОЛ
Временни карти за хора с ограничаващи ограничения


В новите правила за издаването на българските документи за идентичност ще бъда заложено и издаване на краткотрайни персонални карти на хора, които са със възбрана за овакантяване на страната. Така нарушаванията и нерегламентираното прекосяване през граничните пунктове ще бъде сведено до най-малко, считат специалистите от Министерство на вътрешните работи. Част от случаите за налагане на административната възбрана включват лица, във връзка с които е повдигнато обвиняване за съзнателно закононарушение от общ темперамент, за което се планува отнемане от независимост до пет години, и на наказани за такива закононарушения, до изтърпяване на наложеното им наказване, както и на огромни длъжници. Временни документи ще бъдат издавани и на мигранти. Специални карти ще служат за легитимирането на военнослужещи на НАТО.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР