Посолството на Китай в Русия критикува третирането на граждани на границата

...
(Ройтерс) - Посолството на Китай в Русия разкритикува третирането на
Коментари Харесай

(Ройтерс) - Посолството на Китай в Русия разкритикува третирането на петима китайски граждани, на които е отказан достъп до Русия, наричайки третирането несъвместимо с общите приятелски отношения между двете страни.

Петимата, които се опитаха да влязат с кола в Русия от Казахстан в края на миналия месец, бяха отказани да влязат след четири часа проверка и визите им бяха анулирани, каза посолството в профила си в социалните медии WeChat в петък .

Посолството се срещна с руското външно министерство и граничните агенции, „като ясно посочи, че бруталното и прекомерно правоприлагане от страна на Русия при този инцидент сериозно увреди законните права и интереси на китайските граждани“, се казва в публикацията .

Посолството цитира изявления на руски официални лица, че Русия приветства и няма дискриминационни политики срещу китайските граждани, както и че дестинацията в молбата им за виза на петимата китайци не съвпада с действителната им дестинация.< /p>

Пекин и Москва многократно са говорили за своите силни отношения, откакто президентите Си Дзинпин и Владимир Путин обявиха партньорство „без ограничения“ през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри дни преди да стартира Нахлуване в Украйна.

В петък Китай каза, че ще изпрати високопоставен служител в Саудитска Арабия за преговори през уикенда в търсене на мирно уреждане на войната в Украйна на форум, който изключва Русия - дипломатически преврат за Киев, Запада и саудитските домакини.

(Репортаж от Дейвид Киртън в Шенжен; Редактиране от Уилям Малард)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР