Рояк от 10 яркосини дронове излита в бамбукова гора в

...
Рояк от 10 яркосини дронове излита в бамбукова гора в
Коментари Харесай

Видео показва как рояк дронове се движат с невероятна прецизност сред гъста гора

Рояк от 10 яркосини дронове излетява в бамбукова гора в Китай и стартира да се движи с невероятна точност сред пространство, изпълнено с дървета, клони, шубраци и неравна повърхнина. Машините избират допустимо най-хубавия маршрут и всичко това се случва изцяло автоматизирано.

Експериментът, извършен от учени от Джъдзянския университет, прилича сцена от научнофантастичен филм. Всъщност в своя теоретичен труд, оповестен на 4 май в Science Robotics, създателите цитират филми като „ Междузвездни войни “, „ Прометей “ и „ Блейд Рънър 2049 “.

„ Тук ние вършим крачка напред към сходно бъдеще “, написа екипът, управителен от Ксин Зу.

На доктрина сходни дронове могат да намерят приложение в най-различни области, в това число да картографират терена от въздуха в обстановки, свързани с оказване на незабавна гражданска филантропична помощ и филантропична помощ при бедствия. Машините обаче би трябвало да са извънредно прецизни, да могат да се приспособяват към нова среда и да летят по подобен метод, че да не се блъскат едни в други или в други обекти и да не заплашват по този метод хората в региона.

Рояците дронове са тествани и преди, само че на открити пространства без трудности или в обстановки, в които те към този момент разполагат с информация за трудностите по терена, споделя Енрика Сория, която се занимава с роботика в Федералното политехническо учебно заведение в Лозана и която не е взела участие в новия план.

„ Това е първият път, в който рой дронове лети сполучливо на открито в неструктурирана среда, измежду природата “, споделя тя и прибавя, че опитът е „ впечатляващ “.

Роботите са с размера на човешка длан. Те са основани особено за задачата и разполагат с дълбочинни камери, датчици за височина и бордови компютър. Най-голямото им преимущество обаче е хитрият логаритъм, който им разрешава да заобикалят трудности, да летят дейно и да се координират между тях.

Тези дронове не разчитат на външна инфраструктура (например GPS) и надлежно могат да бъдат употребявани по време на естествени бедствия. Така да вземем за пример машините могат да бъдат изпратени в региони, потърпевши от трусове, с цел да проучат вредите и да разпознават местата, на които да се изпрати помощ. Те даже биха могли да влязат в здания, представляващи заплаха за избавителните екипи.

Да, допустимо е да използваме и един-единствен дрон в сходни сюжети, само че методът с рой е би бил надалеч по-ефективен (особено на фона на времевите ограничавания на полетите). Нещо повече – един рой би могъл даже да подвига и доставя тежки обекти.

Уви, тази технология има и своята тъмна страна. Така да вземем за пример рояците могат да бъда употребявани за военни цели (точно както се употребяват и отдалечено пилотираните единични дронове). Пентагонът да вземем за пример неведнъж е проявявал интерес към сходно нещо и сега организира свои лични проби.

„ Военните проучвания не се споделят намерено с обществеността и е мъчно да си представим до какъв стадий са стигнали със своята разработка “, споделя Сория. Пробивите, разказани в научните издания обаче, сигурно биха могли да бъдат употребявани за военни цели.

И въпреки всичко, китайският екип тества своите дронове в сюжети, разнообразни от военните – навигация в бамбукова гора, отбягване на други дронове в опит с висок трафик и следване на човек.

„ Нашият труд е въодушевен от птиците, които летят с лекост в рой даже в извънредно гъстите гори “, написа Зу в пост в блог. Според него главното предизвикателство е хем машините да са дребни и леки, хем да се отличават с висока изчислителна мощ, с цел да могат да възнамеряват безвредни траектории, без да удължават ненужно своя полет.

Според Сория до няколко години сходни дронове ще стартират да се употребяват в действителни условия. Първо обаче те ще би трябвало да бъдат тествани в извънредно динамични среди (например градове), където ще срещат непрекъснато хора и транспортни средства.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР