ровеждането на избори е възможно, смята Общественият съвет към ЦИК.

...
ровеждането на избори е възможно, смята Общественият съвет към ЦИК.
Коментари Харесай

Провеждането на избори е възможно, смята Общественият съвет към ЦИК

ровеждането на избори е допустимо, счита Общественият съвет към ЦИК. Това стана ясно на консултациите при президента Румен Радев.

Според Съвета би трябвало да стартира подготовката. Препоръката е да се прегледат всички вероятни дейности за регистрация на партии, обединения и наблюдаващи онлайн.



От срещата стана ясно още, че Общественият съвет е анализирал извършени близо 100 изборни процеса по целия свят. Така е стигнал до умозаключение, че е допустимо провеждането на изборите, при съблюдаване ограниченията.

"За нас е извънредно значимо е вследствие на консултациите да има ограничения, които да подсигуряват високо доверие в изборния развой, високо доверие в здравните ограничения, по този начин, че да имаме естествена изборна интензивност, вследствие на която да имаме законен парламент. Само той може да излъчи резистентност и добре работещо държавно управление и да се стартира демонтажът на порочния управнически модел ", съобщи президентът Румен Радев.

Според Радев е значимо да се построи доверие и към машинното гласоподаване.

"Важно е да имаме бистрота, надеждност и високо доверие в процеса на одит и узаконяване на машините ", съобщи президентът.

Според Обществения съвет е неуместно въвеждането на гласоподаване по пощата поради неналичието на подобен опит в страната. Това ставало първо с опити, след което се въвеждало.

Относно карантинираните гласоподаватели от Обществения съвет показаха, че има опция, планувана в Изборния кодекс, да се издават правила, които да обезпечат опция лицата, сложени под карантина, да гласоподават с преносима изборна кутия.

От Обществения съвет оферират, в случай че се стигне до промени в Изборния кодекс, след привършване на изборния ден да се направи снимане на преброяването на бюлетините, което има опция да се излъчва в действително време и онлайн. Така ще се избегне скупчването на хора в изборното помещение, които имат право да следят процеса.

По мотив на машинното гласоподаване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов алкохол. С това от Обществения съвет приканват гласоподавателите да не се тормозят, че машината предпоставя по-висок риск от заразяване, в сравнение с гласуването с хартиена бюлетина.

Държавният глава уточни, че дружно с вицепрезидента Йотова са почнали тези съвещания за намиране на най-рационалния метод и за предизборна акция, и за осъществяване на парламентарните избори, които да подсигуряват правото на избор на всички българи у нас и зад граница, в тази комплицирана пандемична конюнктура, като в това време подсигуряват и здравето на хората.

По-късно през днешния ден президентът ще беседва с управлението на Националното съдружие на общините в Република България.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР