Роскосмос оповести (източник), че на 17-ти ноември бяха завършени процедурите

...
Роскосмос оповести (източник), че на 17-ти ноември бяха завършени процедурите
Коментари Харесай

Спътникът Метеор-М №2-1 беше прикачен към ускорителния блок Фрегат. Второто изстрелване от космодрума Восточний наближава!

Роскосмос оповести (източник), че на 17-ти ноември бяха приключени процедурите по прикачването на изкуствения сателит “Метеор-М ” №2-1 към ускорителния блок “Фрегат ”. Изстрелването на хидрометеорологическия сателит е планувано за 28-ми ноември.

Това се обрисува да бъде второто изстрелване от новия съветски космодрум Восточний, който през април предходната година публично стартира активност с благополучното политане на ракета “Союз 2 ” и гама-лъчевия астрономически сателит “Михаило Ломоносов ”. Общо два полета са планувани за 2017-та година, единият през ноември с “Метеор-М ” №2-1, а другият през декември със спътниците “Канопус-В ” №3 и 4.

Безспорно градежът на Восточний е най-мащабният, скъпоструващ и упорит план на съветската космонавтика след рухването на Съюз на съветските социалистически републики. Когато Съюзът се разпадна при започване на 90-те години, историческият космодрум Байконур, откъдето е изхвърчал първият космонавт Юрий Гагарин и голям брой други значими задачи, остана на територията на новата страна Казахстан. Също както в Съединени американски щати някои хора се нервират на това, че американските ракети “Атлас 5 ” работят с издигнати в Русия мотори, по този начин и в Русия се нервират, че с цел да организират галактическите си планове, в този момент би трябвало да се преценяват с непозната страна. Ето за какво толкоз доста пари и старания бяха вложени в градежа на напълно нов космодрум в Далечния Изток, който си е част от Русия и по този начин руснаците могат да скъсат с тази дразнеща за тях взаимозависимост.

Тепърва следва да забележим до каква степен Восточний ще бъде сполучлив. Едно е ясно – Русия планираше последователно да измести всички полети от Байконур към новия космодрум, както безпилотни, по този начин и пилотирани. Сега обаче тази алтернатива наподобява прекомерно скъпа и в близко бъдеще ще бъдат провеждани единствено безпилотни стартове, евентуално това включва полети и на роботизирани автоматизирани станци до Луната. Строежът на новата ракета “Союз 5 ” и пилотирания галактически транспортен съд “Федерация ”, който ще размени остарелия ПК “Союз ”, ще бъде фокусиран главно върху Байконур, защото там се намира цялата налична инфраструктура за подготовка на космонавти.

Снимка от прикачването на спътника “Метеор-М ” №2-1 към ускорителния блок “Фрегат ”. Снимка: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР