Роскосмос оповести, че космонавтите Олег Кононенко и Алексей Овчинин монтираха

...
Роскосмос оповести, че космонавтите Олег Кононенко и Алексей Овчинин монтираха
Коментари Харесай

Руските космонавти Алексей Овчинин и Олег Кононенко започнаха експеримент по отглеждането на водна леща в космоса

Роскосмос оповести, че космонавтите Олег Кононенко и Алексей Овчинин инсталираха в съветския модул “Рассвет ” на Международната галактическа станция инсталация за новия биологически опит “Ряска ”. В хода на опита ще се отглеждат висши растения от типа водна леща.

Напомням на читателите, че опитът бе изстрелян на 4-ти април благодарение на съветския галактически транспортен съд “Прогрес МС-11 ”. 

Водната леща (р. Lemna) не е водорасло, а висше растение, въпреки че доста хора неправилно считат всички растения, виреещи във вода, за водорасли. Разликата е основна – висшите растения имат профилирани проводящи тъкани – например ксилем за транспорт на вода и минерали и флоем за транспорт на фотосинтетичните артикули. При водораслите, в случай че са многоклетъчни, такива липсват. 

Изследването, което ще бъде извършено в модула “Рассвет ”, ще покаже какви са особеностите на развиването на растението в условия на безтегловност. Паралелно на Земята ще бъде изработен надзорен опит от възпитаници под управлението на експерти от ИМБП-РАН. Резултатите ще бъдат употребявани в образователния развой и подготовката на просветителния материал. 

Инфо: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР