Росен Желязков свиква извънредно заседание на Народното събрание утре от

...
Росен Желязков свиква извънредно заседание на Народното събрание утре от
Коментари Харесай

Парламентът гласува във вторник неуспешния мандат на Мария Габриел

Росен Желязков привиква изключително съвещание на Народното събрание на следващия ден от 10:00 часа, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Единствена точка в дневния ред е разискване на план на решение по отношение на указа на президента, с който се предлага Народното събрание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група и заявлението от сутринта на  вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, че е няма да взе участие в парламентарната процедура по желание на министър председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерски съвет.

В плана на решение се показва: Народното събрание на съображение член 86, алинея 1 и член 99, алинея 4 от Конституцията на Република България и като установи, че със заявление N2 49-403-01-3 от 25 март 2024 година Мария Габриел – препоръчана да бъде определена за министър-председател на Република България с Указ N2 74 от 19 март 2024 година на президента на републиката, е отдръпнала декларираното от нея осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление и че няма да взе участие в процедурата по избора и да предлага конструкция и състав на Министерския съвет, реши мандатът за формиране на държавно управление завършва несполучливо. 

На ексклузивен брифинг през вчерашния ден Габриел разгласи, че ще изтегли номинацията си през днешния ден, а ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втори мандат.

По-късно през вчерашния ден вечерта премиерът в оставка Николай Денков в послание по Българска национална телевизия прикани ГЕРБ-СДС да подпишат съглашението и да гласоподават държавно управление с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да трансформират състава на Министерския съвет.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за сформиране на правителство на претендента за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарната група ГЕРБ-СДС – Мария Габриел. 

На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове президентът подписа декрет, с който предложи на 49-ото Народно заседание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР