Ромео и Жулиета, Тристан и Изолда - литературата изобилства от

...
Ромео и Жулиета, Тристан и Изолда - литературата изобилства от
Коментари Харесай

Още веднъж за най-голямата любов на XX век

Ромео и Жулиета, Тристан и Изолда - литературата изобилства от герои, подготвени да умрат за своята обич. А преди 86 години - в действителния живот, един мъж демонстрира какво е да си подготвен да живееш за своята обич, отказвайки се от престола и облагите на най-богатата империя в света. Историята на този мъж, крал Едуард VIII, и неговата обичана не стопира да вълнува писатели, историци, анализатори. Тя към този момент е в поредицата „ Вечните двойки “ на „ Емас “ – романът „ Уолис и Едуард. Любов, по-силна от корона “  от британската авторка Уенди Холдън, която изследва предишното, с цел да разкрие душата на най-скандалния крал на своята татковина.


-->
„ Обявявам принц Едуард за наш легален и достоверен държател Едуард Осми “, извисява глас над гърмежите основният хералд на кралството.     Денят е 20 януари 1936 година, мястото – дворецът „ Сейнт Джеймс “ в Лондон. Отвън Англия чества с нови очаквания коронясването на своя нов крал, а в залата слабичка жена седи притихнала в очакване на незнайното си бъдеще. Само 10 месеца и двайсет дни по-късно същият този крал ще произнесе съдбовните думи: „... невероятно е да се оправя с отговорностите си на крал без поддръжката на обичаната жена. “ И ще се откаже от короната в интерес на идващия в реда на наследството. Короната или любовта. Едуард VIII не приема отхвърли на кралството да подписа брак с американката Уолис и прави своя надълбоко съзнателен избор в интерес на любовта.

С какво тази не изключително млада и напълно не красива жена с два развода зад тила си и без благороден генезис е спечелила сърцето на владетеля на най-голямата модерна империя? В името на какво този млад и хубав мъж се е отказал от популярност, власт и почести? До ден-днешен този въпрос е мистерия за негови сънародници, за историци и политици. За всички, които не схващат думата обич. А коя е Уолис, останала известна като мисис Симпсън? Беси Уолис Уорфийлд не помни татко си. Рано овдовялата ѝ майка отглежда единственото си дете с помощта на богати родственици. Пак с тяхна помощ момичето приключва влиятелно учебно заведение. „ Не може да се каже, че беше красива, само че с жив разум, духовита, витална и притежаваше умеенето да се концентрира напълно върху събеседника си. Затова въобще не ѝ липсваха обожатели “, спомнят си нейни съученици.  

Съвсем млада Уолис подписва брак с боен авиатор. След трагичен процес идва бракоразвод и нов брак с търговеца Ърнест Симпсън, с чието име тя остава в историята – мисис Симпсън. Ърнест е благ, добър човек, само че любовта по този начин и не спохожда душата на Уолис. Докато не среща Дейвид или принц Едуард, мъжа на своите фантазии...

Уенди Холдън е британска романистка, авторка на ред бестселъри. Родена през 1965 година в малко градче в Северна Англия, тя приключва Университета на Кеймбридж, след което се открива в Лондон. Започва работа в списание, след това в „ Сънди Таймс “. През 1999 година излиза първият ѝ разказ, който става бестселър. Тя самата го дефинира като „ чиклит “ и продължава да написа в същия род повече от 10 години, след което се посвещава на историческия разказ. Започва серия книги за Уиндзорите, в която е и актуалният разказ. Уенди Холдън живее със брачна половинка и двете си деца в провинцията на Северна Англия, в каменна викторианска къща, чиито кули припомнят палат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР