Ромчетата често са разпределяни в училища за ученици с лека

...
Ромчетата често са разпределяни в училища за ученици с лека
Коментари Харесай

ЕК съди Словакия за дискриминация срещу ромчета frognews.bg

Ромчетата " постоянно са разпределяни в учебни заведения за възпитаници с лека умствена назадничавост ", а тези, които посещават постоянни образователни заведения, постоянно са изпращани в обособени учебни заведения или паралелки, се споделя в прессъобщение.

 

Европейска комисия твърди, че тези практики нарушават закон на Европейския съюз, съгласно който " строго се не разрешава дискриминация, основана на етнически генезис, в основни сфери на живота, като включително е и сферата на образованието ".

 

През 2015 година Еврокомисията сложи този въпрос на Словакия, само че счита, че опитите за промени, които Братислава направи, не са довели до приемливи резултати.

Общо 65% от ромските възпитаници на възраст сред 6 и 15 години през 2021 година са били записани в учебни заведения, в които всички или множеството възпитаници са били от ромския етнос, което демонстрира нарастване спрямо 2016 година, отбелязва организацията.

 

" Това трансформира Словакия в страната членка на Европейски Съюз с най-голям % на ромска сегрегация в образованието ", споделиха от Еврокомисията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР