Романът на Георги Господинов Времеубежище спечели считаната за най-престижна световна

...
Романът на Георги Господинов Времеубежище спечели считаната за най-престижна световна
Коментари Харесай

Времеубежище на Георги Господинов спечели Букър

Романът на Георги Господинов " Времеубежище " завоюва считаната за най-престижна международна премия за литература " Международен Букър " 2023.

“Международният Букър разгласи първия си български победител ", написа английският " The Guardian ", а новината за наградата на Господинов беше отразена в редица международни издания. " Времеубежище ", преведен на британски от Анджела Родел, стигна до финалния списък от 6 номинации за авторитетното отличие. Наградата в размер на 50 000 английски лири по предписание се поделя сред създателя и преводача.

Господинов и Родел одобриха наградата на гала в английската столица Лондон. Новината, че " Времеубежище " печели безапелационно утвърждението на журито, дойде броени минути преди 24 май - денят, в който честваме силата на българското слово. Георги Господинов употребява случая, с цел да поздрави за празника всички свои сънародници. " Честит празник, честито знамение на езика! ", сподели той на български език пред публиката.

“Българският публицист Георги Господинов завоюва тазгодишната Международна премия Букър за романа си " Времеубежище “ - ударна комедия, разрастваща се в модерна Европа, която изследва политическия популизъм и метода, по който носталгията може да бъде употребена за основаване на измислено минало ", написа в коментара си за историческото достижение на Господинов " Financial Times ".

Лейла Слимани, ръководител на журито, определи творбата като " задълбочено произведение, което се занимава с доста актуален въпрос: какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? “

" Георги Господинов съумява да пресъздава чудесно както самостоятелните, по този начин и груповите ориси и точно този комплициран баланс сред интимното и универсалното ни убеди и ни докосна “, изясни писателката избора на журито.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР