Рокада в турската Централна банка. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Рокада в турската Централна банка. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Нов шеф на Централната банка в Турция заради спада на лирата

Рокада в турската Централна банка. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни шефа Мурат Уйсал и назначи на негово място някогашния финансов министър Наджи Агбал, съобщи Ройтерс, базирайки се на президентския декрет, оповестен през днешния ден в турския държавен вестник.

Смяната идва на фона на рекордния спад на националната валута по отношение на $, отбелязва организацията. На борсата през днешния ден турската лира доближи рекордно ниско ниво от 8,58 за $. През тази година тя се обезцени с 30 % по отношение на щатската валута.

Освен финансов министър в интервала 2015-2018 година, Агбал е заемал и длъжността началник на стратегическото и бюджетното ръководство в администрацията на президента на Турция.

Агбал е четвъртият шеф на турската централна банка в границите на пет години. Поредната промяна ще подхрани отдавнашните рецензии за политическа интервенция в паричната политика на Турция.

Въпреки че за промяната на Уйсал с Агбал не се дават публични аргументи, източници, осведомени с въпроса, споделят, че Уйсал е държан виновен за внезапния спад на цената на турската лира.

Според анализатори Агбал е непосредствен съдружник на Ердоган, само че е считан за кадърен управител, който евентуално ще заеме по-праволинеен метод към паричната политика. Това може да успокои паниките, които предизвикаха турците да купуват сигурни валути с рекордни темпове.

Президентът Ердоган е прочут като открит последовател на високите лихвени проценти. Миналата седмица той съобщи, че Турция води икономическа война с тези, които се пробват да я вкарат в " дяволския триъгълник на лихви, валутни курсове и инфлация ".

Представител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) е споделил пред Ройтерс, че се чака Агбал да бъде " по-силен банков шеф " и че не е някой, който би приел политически упътвания.

Опозиционните партии обаче подлагаха на критика промяната и показаха опасения, че тя ще ускори въздействието на Ердоган и ще политизира банката.

" Това, което нямахме до момента, беше партийно следена централна банка, и го получихме. Централната банка към този момент е на ПСР ", сподели Тахсин Тархан, народен представител от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Първият сериозен тест за Агбал ще бъде на 19 ноември, когато ще заседава комисията по паричната политика на турската централна банка.

/24 часа

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР