Рождество на Пресвета Богородица, наричано Малка Богородица, а също и

...
Рождество на Пресвета Богородица, наричано Малка Богородица, а също и
Коментари Харесай

Изнасят Роженската Дева на Малка Богородица

Рождество на Пресвета Богородица, наричано Малка Богородица, а също и Рожен, е църковен празник, отдаден на рождението на Дева Мария. В календара на Българска православна черква се отбелязва всяка година на 8 септември.
Събори
Денят е един най-предпочитаните празници, на който се организират годишни събори из цяла България. Редица църкви и манастири честват патронен празник. В южната неврокопска епархия доста хора от региона и прилежаща Гърция прииждат за поклонение в Роженския манастир. Вярващи принасят блага пред чудотворната икона на Божията майка и молят Пресвета Богородица за Нейното покровителство пред Бога. Мнозина нощуват в Роженската света обител за здраве и Богородична протекция.

Там се пази чудотворно копие на Иверската Богородица – „ Вратарница “ (Портаитиса). Реликвата е основана през 1790 година от монаха зограф Яков Иверски по повеля на тогавашния свещеник на Иверския манастир – Игнатий Родестим. За разлика от останалите копия на иконата дареното на Роженския манастир се получава в действителност неповторимо. То е направено от светено желязо, а обликът на Иверската Богородица е обграден от 10 дребни композиции, изобразяващи чудесата на иконата.


По традиция този петък се прави лития с иконата, сътворила не едно и две чудеса. Миряни описват за грък с тежка контузия, който се излекувал по непонятен метод преди години. А след това донесъл великодушни блага на обителта. Иконата оказва помощ и против бича на нашето времето безплодието. Семейство от Кюстендилско към 4 години предписание безрезултатно опити за рожба. След посещаване в Роженската света обител и молитва пред иконата на Богородица им се раждат близнаци, които след това пристигнали да кръстят в манастира.

Митрополит Серафим
Зад всички необясними на пръв взор чудеса стои Божията майка. В свое слово по случай Рождеството й неврокопският митрополит Серафим коментира, че Сам Господ ни е дал Дева Мария, с цел да “бъде молитвеница и ходатайка за целия човешки жанр пред Неговия трон ”.

За празника в св. обител се отслужва Всенощно бдение по светогорски правилник, а на сутринта - божествена св. литургия, лития с чудотворната икона на Божията майка и водосвет.

Роженският манастир е най-големият и най-старият манастир в област Благоевград, учреден е през XIII век и е втори по величина след Рилския манастир в страната. Той е един от няколкото средновековни български манастира, чудесно непокътнат и до през днешния ден.

Лековита вода
По на изток много хора ще се стекат в Бургаския манастир в кв. „ Меден рудник “, който също носи името на Божията майка. Богомолците там ще имат опция да си налеят от лековитата вода от аязмото, което се намира наоколо. Вероятно манастирът е учреден през XII век, като поради лековитите води под него тук е имало и поделение за лекуване на заболели хора. Първите документирани сведения за съществуването на манастира са от 1892 година Неслучайно в общински протоколи той е упоменат под името „ Аязмото ”.

Много обитаеми места са избрали 8 септември за собствен градски празник. Община Павел баня е подготвила богата културна стратегия. Тогава е храмовият ден на локалната черква „ Рождество Богородично ”. Тя е вдигната от павелбанци незабавно след основаването на селището през далечната 1879 година Днес е една от емблемите на града, фамозен в целия свят с минералните си извори. Курбан ще има в Берковица, където също ще има двоен празник на църквата „ Рождество Богородично “ и на града.

Цялата седмица е изключително тържествена за Хасково. Там означават 30 години от оповестяването на 8 септември за Ден на Хасково и 20 година от откриването на монумента „ Света Богородица “, извисил се на Младежкия рид през 2003 година

Скулптурата, висока 14 м и тежаща 80 т, стои върху 17-метров фундамент, който от вътрешната страна съставлява параклис. С тази скулптура през 2004 година градът влиза в раздел „ Религия “ на Книгата на Гинес като най-високата скулптура на Богородица с Младенеца.

Сертификатът от „ Гинес “ стои на входа на параклиса. От епохи Дева Мария е считана за настойничка на южния град.

Поморие
Храмов празник има църквата “Рождество на Пресвета Богородица ” в Поморие. Тя се намира в централната градска част. Изградена е през 1890 година от фамозния тревненски занаятчия Уста Генчо Кънев. Интересно е, че в архитектурно отношение е сходна на Варненската катедрала. Иконите са направени в Русия с научен рисунък. През 1959 година църквата е главно преустроена и изписана от съвременни художници, а иконостасът е сменен с резбован. Прочутата каменна мозайка, изобразяваща Богородица с Младенеца, която стои над входа, е дело на художника Георги Атанасов от 1977 година.

Стълбата
Свети отци изясняват, че най-отдолу на стълбата, водеща към Бога стоят елементарните хора, множеството грешници, които простират ръце, с цел да се заловят крепко за стълбата и да прекрачат първото ходило. Над тях са тези праведници, които обременени от живота и отрупани със скърби, не роптаят срещу несгодите, а в противен случай - смирено се трудят да угодят на Бога. Малко над тях следва друга категория - на по-усърдни праведници. Колкото по-високо се издига тази въображаема стълба, толкоз числеността на групите става все по-малка. Най-после, на височините на тази стълба стоят праведниците - пророците от Стария завет, над тях са светците, мъчениците, преподобните, девствениците, още по-високо безсребрениците, апостолите и св. Йоан Кръстител. И на самия край - на върха на тази стълба на съвършенството сияйно стои пресв. Богородица.

Бог чул молитвите на Йоаким и Ана за рожба
Според преданието тя се родила в дребния градец Назарет, намиращ се на три дни път от Йерусалим. Нейни родители са праведните Йоаким и Ана, които светата черква назовава „ богоотци “. Йоаким произхождал от Давидовия жанр, а света Ана – от рода на Аарон. Били доста великодушни, милосърдни. За себе си изразходвали единствено една трета от приходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните. Пример, който през днешния ден би трябвало да следват всички български фамилии.

Всекидневна тъга помрачавала живота на тези положителни хора: нямали деца. У израилтяните това се считало за огромно злощастие, тъй като бездетните родители се лишавали от вярата да имат за собствен потомък упования Месия. На един от огромните празници Йоаким пристигнал със свои родственици в Йерусалимския храм. Искал да принесе жертва на Бога. Храмът бил претъпкан с народ. Застанал Йоаким пред първосвещеника и му разкрил желанието си.

Първосвещеникът почнал да го укоряла, че поради греховете му Бог не го благословил с деца. При това състояние той не бил заслужен да принася жертва. Йоаким се натъжил надълбоко. Излязъл от храма, като се утешавал с мисълта за безбройните милости на Бога към израилския народ. По някое време скръбта му обаче станала толкоз огромна, че не поискал да се върне у дома.

Отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал той в молитва и непоколебим пост 40 дни. Молел се старателно Бог да се смили над него, да извърши знамение – да стане и той татко, както в миналото Авраам станал татко в дълбоки старини. Вестта за паниката на Йоаким в Йерусалим стигнала в Назарет до Ана. Тя затъгувала даже повече от мъжа си. Смятала себе си за причина за бездетството им. И като мъжа си почнала по този начин горещо да се моли на Бога да я облагодетелства с рожба. Веднъж, като работела в домашната си градина, видяла измежду клоните на едно лаврово дърво гнездо с дребни птиченца. Гледката на това щастливо гнездо я хвърлила в още по-голяма тъга. „ Само аз, Господи – споделила тя със сълзи на очи, – съм мъртва и безжизнена. Цялата природа те популяризира със своите плодове. Всички се радват на свои деца. Само аз съм бездетна като безводна пустиня… Господи, Господи! Ти си дарил на Сара в старините й наследник. Чуй и мене. И аз ще Ти принеса роденото от мене в подарък, с цел да бъде благословено в него Твоето състрадание! “ Ана вложила цялата си душа в тая молитва. И ето – ангел Господен застанал пред нея и й споделил: – Ано, Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли минаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа.

Ти ще родиш благословена щерка, поради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде обещано избавление на целия свят. Ще я наречеш Мария. Ана незабавно дала заричане, че в случай че роди дете, ще го даде в работа на Бога. Преди да показа своята наслада с мъжа си, тя отишла в Йерусалимския храм, с цел да благодари на Бога и там да повтори своето заричане. В това време ангелът Господен се явил и на Йоаким в пустинята и му споделил:

– Бог чу твоята молитва. Жена ти Ана ще роди щерка, която ще бъде ваша обща наслада. За да се увериш в моите думи, иди в Йерусалим. Там при златните врата ще намериш жена си, на която към този момент е възвестена тази наслада. Щастливите съпрузи се срещнали в Йерусалим.

Йоаким починал, бидейки на 80-годишна възраст. Останала вдовица, света Ана напуснала Назарет и отишла в Йерусалим, където живеела покрай своята Пресвята щерка, непрекъснато молейки се в Божия храм. След като претърпяла в Йерусалим две години, тя умряла в Господа на 79 години от рождението си.

Бездетни подаряват дрешки на сирачета
Това е доста уважаван празник от дамите, които насочат молитвите си към светицата в беди и в тежки дни. Молят й се да раждат леко и да са живи и здрави децата им. По остаряла традиция за здравето на децата на Малка Богородица се вършат курбани. Омесват в нейна чест пита, наречена Богородичен самун. Парче от нея се оставя за добитъка, прибавя се в храната му, друго парче се назовава на къщата, с цел да я пази Богородица.

Жените носят блага в църквата и ги раздават за здраве и изобилие в черквата, на пътя или между тях. На този ден постоянно се случва жена без деца да подари дрешки на сираче, като по този метод се стреми да измоли от Божията майка, закрилницата на майката и детето, своя рожба. Ако желае да роди момиче, дамата подарява дрешки на момиченце, в случай че желае момче – на момченце.

Според обичая като се изключи празничните пити Евите съблюдават строга възбрана за друга домашна работа – не шият и не тъкат, с цел да не се разболяват децата им, като на доста места се устройват обречени курбани за здравето на децата.

В Западна България от Малка Богородица стартира есенната сеитба.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР