Родопа планина носи своята необяснима енергия, която се предава на

...
Родопа планина носи своята необяснима енергия, която се предава на
Коментари Харесай

Чували ли сте легендата за произхода на родопския химн Бела съм, бела, юначе?

Родопа планина носи своята необяснима сила, която се предава на всеки, посетил я. Хората са топлосърдечни, историите – завладяващи, а атмосферата те кара да се чувстваш вкъщи, още щом стъпиш в рамките ѝ. Песните на Родопите обаче носят в себе си една горест, тежест, която няма по какъв начин да не бъде усетена.

Безспорно песента, популяризирала планината, е  " Излел е Дельо бунтовник ", само че онази, която е определяна за неин химн е напълно друга.

Корените на легендата за произхода на " Бела съм, бела, юначе " откриваме в тъмните времена, когато еничарският корпус на Османската империя е в разцвета си, а българите са принудени да бъдат гурбетчии, с цел да изхранват фамилиите си. В тези времена най-страшното за родопските земи било хората да бъдат потурчени, а селата – опожарени, оповестиха от Българска история.

Преданието споделя за едно от многото родопски села, в които на пролет мъжете тръгвали с овцете си към Беломорието на гурбет, оставяйки дамите и децата си сами. Така един ден, с по-възрастните от селото поел по дългия път и млад момък, който мечтаел да събере зестра, с която да може да изиска обичаната си от родителите ѝ. Те постоянно били двамата на площада, хващали се дружно на хорото и копнеели за деня, в който любовта им щяла да прерасне в многодетно семейство.

Това, което те не подозирали обаче било, че в гората наоколо имало башибузуци, които единствено чакали селото да опустее от мъжете, с цел да го разграбят и да осквернят дамите. За благополучие, една стара и съобразителна жена ги забелязала и събрала всички моми. Завела ги високо в планината на връх Карлък (дн. Орфей), където ги скрила в една пещера. Там начернила лицата им с въглен и ги облякла в овчи кожи. Така красивите девойки замязяли на диви хора и щели да бъдат защитени от опасността, която била надвиснала над домовете им.

По този метод минавали дни и седмици. Възрастната жена носела в пещерата храна и се грижела за девойките, до момента в който пристигнал денят, в който техните близки се завърнали от гурбет. Когато обаче те отишли при обичаните си, били отблъснати от техните тип и аромат. Всички побягнали от дивите дами като се изключи един. Един момък стоял на входа на пещерата и се взирал в очите им с вярата да познае своята обичана, за която не спирал да мисли през времето, в което те били разграничени. В един момент неговият взор се спрял на две очи, в които се таели също толкоз обич и вяра. Тогава девойката пристъпила напред, изтрила лицето си и запяла:

Бела съм, бела, юначе

Бела съм, бела, юначе,

цела съм светан йогрела.

Един бе Карлък останал

и той не щеше остана, /2/

ам беше в могла потопен.

В моглона нищо немаше,

сал едно вакло овчарче. /2/

и едно бело момиче.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР