Родните състезателки по бадминтон за двойки – сестрите Габриела и

...
Родните състезателки по бадминтон за двойки – сестрите Габриела и
Коментари Харесай

Сестри Стоеви: Най-тежкото ни решение, но път назад няма

Родните състезателки по бадминтон за двойки – сестрите Габриела и Стефани Стоева обявиха пред камерата на NOVA, че е невероятно да преглътнат случилото се сред тях и Българската федерация по бадминтон. Двете бяха безапелационни, че стадият за поднасяне на извинения от президента Володя Златев от дълго време е отминал и оттук насетне те ще играят само за имената си.

Днес 23-годишната Стефани и година по-възрастната Габриела публично оповестиха, че стопират да се състезават за България , знаейки, че по този метод се лишават от опцията да играят на Европейските игри, Световното състезание и Олимпийските игри следващата година. Те признаха, че за този избор ще бъдат осъдени от Световната федерация по бадминтон, като прецизираха, че нямат предложения да съставляват други страни.

Президентът на БФБадминтон след откритото писмо на сестри Стоеви

„ Натрупа се от доста години. Не е единствено в този момент или от предходната година. Вече много време се натрупа. На нас ни писна, с една дума, отношението на Българска федерация по бадминтон към нас, откакто реализираме толкоз доста триумфи за страната и за нас самите. Много сме разочаровани от тяхното отношение. Сравниха нашата европейска купа – единствена за България – с републиканска, което е насмешка за нас, за нашия труд с треньора ни. Ние изцяло се приготвяме и упражняваме във Франция, не сме тук в България. Далеч сме от нашите родственици, другари и съотборници. И насреща, на база това, което вършим за този спорт, виждаме едно пренебрежение. Явно не вършим достатъчно”, разяснява Стефани.

„ С години се натрупват нещата. Не се устоя това нещо от тяхна страна. За 2018-а година, въпреки че не желая да влизам в детайлности, нашият бюджет свърши още август месец. На нас ни се сподели, че пари повече няма да получим, тъй като сме изразходили всичко, което имаме. Това, че господин Златев дава някакви документи, това не значи, че тези пари са стигнали до нас. Можем да изкараме от нашата банка всичко, което сме получили. Тези пари до ден сегашен не са стигнали до нас”, добави Габриела Стоева.

„ Има два шампионата от декларираните за присъединяване, които се водят платени от Федерацията. Ние в действителност ги отказахме, тъй като не можем да си финансираме участията от нашия персонален джоб. Нова Зеландия, можем да потвърдим, че не е платена нито от нас, нито от Българска федерация по бадминтон. Участието беше поето от Нова Зеландия, тъй като треньорът ни беше с контакти пред уредниците. Стигна се до такава степен ние да молим други страни да заплащат нашите шампионати, което в действителност е смешно”, сподели още Стефани. „ Ние не желаеме да приказваме за пари, не ламтим за пари. Просто уважението към нашия труд, с нашия треньор го няма от тяхна страна.”

„ И без тяхната помощ сме реализирали триумфи, само че към този момент няма по какъв начин да се устоя това. Опитвали са се нашите родители, създали сме им документ, с който да ни съставляват на всички места. Заверен е при нотариус, само че когато отиват във Федерацията, Володя Златев споделя, че това е подправен документ и не желаят да приказват с нашите родители. А ние сме във Франция, не можем непрекъснато да летим и да вършим срещи. Затова сме упълномощили родителите ни да ни показват. За Федерацията това пълномощие е фалшиво”, обявиха сестри Стоеви.

„ Ако ние в действителност бяхме приоритет за Федерацията, нямаше да стигаме до тази стъпка и да публикуваме във „ Фейсбук” страницата, да се стига до такива кавги. За нас е в действителност извънредно, усещаме се извънредно, че би трябвало да се откажем от Европейските игри, Олимпиадата следващата година и международни шампионати. Ние работим за това 24/7, упражняваме с тази цел, лишаваме се от всичко и най-после би трябвало да се откажем, тъй като някои хора не правят оценка труда, който полагаме”, добави Стефани. „ За отхвърли да играем на Европейското отборно предходната година – по същото време имахме значим шампионат в Китай. За първи път се класирахме във финалите в супер сериите. Най-добрите 8 отиват там, а ние успяхме да стигнем до присъединяване след доста тежък сезон. Наистина тимът може да се оправи даже без нас, видя се това. Вярвахме в тях, само че не им доближи смесена двойка. Ние по този начин или другояче не играем смесена двойка. И да бяхме там, смесената двойка беше решаващата за дисциплината. Да, шампионатът е от някакво значение, само че казусът не е предходната година или тази година. Проблемът е от години”, добави Стефани.

„ Ние сме взели нашето решение. Сега занимаваме за Франция и си продължаваме нашата подготовка. Нашият спортен и предварителен интервал е във Франция, не тук, за жалост. Имахме среща с министър Кралев в действителност. Министерството ни е пособие години наред, ние сме признателни, само че решението си е напълно наше. Ние сме разочаровани не от Министерството, а от самата Федерация”, сподели още Стефани.

„ За нас не парите са казусът. Успяхме да се оправим и без някакво финансиране предходната година. Няма по какъв начин да се помирим. Взели сме решение. След март месец приключихме спортен интервал. Не сме ходили, отказахме шампионати. Спряхме безусловно всевъзможни тренировки във Франция не за друго, а тъй като ни идва прекомерно доста. В момента даже няма да можем да участваме на Олимпийски игри, които са най-важният шампионат за всеки един състезател. Какво се изисква за присъединяване на тях? За нас интервалът стартира от 1 май до 1 май 2020 година. Много е дълъг, би трябвало да играеш избрани шампионати, би трябвало да правиш резултати. Ние от март месец към този момент не участваме в шампионати, тъй като изпуснахме няколко шампионата от началото на квалификацията. Знаем какъв е рискът – няма да играем на Игрите, няма да бъдем на Европейското състезание в този момент, Световното пропущаме. Има късмет за квота, само че сега всред класираните сме от най-долните категории. Ако стартираме в този момент, би трябвало да създадем доста турнири”, показа Габриела.

„ Абсолютно всичките ни шампионати са в Азия. Ние сме в топ 10 на света и би трябвало да играем на безусловно всички шампионати не от май, а от януари до декември, само че повече не можем да се финансираме сами. За момента нямаме предложения от други страни, играем за имената си. Проблемът не е финансов, а в отношението на федерацията и по какъв начин одобряват нашите резултати. Навсякъде може да го има това нещо, само че най-малко в нашия се толерират повече тези, които реализират резултати. Не сме споделили, че не би трябвало и за другите да има, само че ще се радваме да има някой след нас. Ако са отново сестри – съвършено. Но не може да имаш европейска купа, единствената за България, да се бориш за Олимпиада и Световно, а да ти споделят, че европейската купа се равнява на републиканска. Няма по какъв начин това да стане. Само с този израз ни загубиха”, прибавиха сестри Стоеви.

„ Не знам за какво тези думи не са оповестени в листите, за какво господин Златев не се е подписал под тях. Сигурно ще каже, че не е правилно. Ние го чухме – бяхме аз, сестра ми и треньорът ни”, добави Стефани. „ Това беше задоволително да покажем той какъв брой схваща от международен бадминтон и какво вършим ние с бадминтона.”

„ Отказване да играем под флага на България? Сложно е, тъй като когато се откажеш от една страна, в действителност следват санкции от Световната федерация да не играеш 3 години за друга страна. Следователно ние единствено ще следваме календара. Няма значение кой какво ни декларира, ние ще продължим да играем за Габриела и Стефани Стоева. Нашата европейска купа очевидно е републиканска, тъй че имаме много републикански първенци, които могат да реализират по-големи триумфи от нашите. Този израз беше решаващият, който ни подтикна към това наше решение. Това се случи по време на шампионата в Испания, края на февруари. Имаме много състезатели, които могат да реализират по-големи триумфи от нас. Нека те популяризират българския бадминтон. Ние просто бяхме дотук. Извинение? Не, това са с години наред, ние сме търпели”, съобщи Стефани.

„ Или беше това, или да се откажем въобще. Бадминтонът е нашата работа, нашият живот. Толкова години сме прекарали в този свят. Или трябваше да се откажем изцяло, или да приключим просто да играем за България. За момента безусловно всичко е спряно откъм шампионати. Заявени сме за един шампионат в Испания, едвам не губим темп. Все отново би трябвало да си държим ранглистата. Ще забележим по какъв начин ще действаме нататък”, приключиха състезателките.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР