Родната къща на първия демократично избран президент Желю Желев имала

...
Родната къща на първия демократично избран президент Желю Желев имала
Коментари Харесай

Срам: Родната къща на Желю Желев няма прозорци, табелата към дома му с правописна грешка (СНИМКА)

Родната къща на първия демократично определен президент Желю Желев имала картони вместо прозорци, алармират локални поданици на село Веселиново. Макар да се отпуснали пари за ремонт предходната годината, когато пред нея бе открита плоча в негова памет, средствата стигнали единствено за ремонт на фасадата, която се виждала от пътя. Вътрешната страна обаче била непокътната, а от задния двор се виждало, че част от прозорците на втория етаж са начупени от мощни ветрове и стихии. За да не се пълнят пространствата с вода при дъждове, били сложени твърди картони. Към къщата водела табела от основната улица на селото, на която пък била позволена правописна неточност. За благополучие, при правенето на паметната плоча нямало гафове.

Припомняме, че на церемонията, която се състоя през предходната есен, участваха актуалният президент Румен Радев и неговите прародители Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов. През 2016 година страната бе упрекната, че не се грижи освен за това всички преминаващи през шуменското село Веселиново да знаят, че там е живял Желев, а и че не поддържа гроба му в Боянските гробища. Тогава будни столични жители сигнализираха, че мястото, на което е положен президентът, дружно с по-малката си щерка Йорданка, е запуснато, буренясало и разровено от животните, които обикалят из Боянските гробища. Разгневените столичани желаеха сметка от президентството и Министерския съвет. Защо институциите не поемат отговорност, ние нямаме хиляда президенти, разясниха възмутени те. 2 години по-късно гробът на Желев бил измит и на мястото на дървения кръст бил подложен монумент от камък.

Д-р Желев е съосновател и първи ръководител на основания на 7 декември 1989 година Съюз на демократичните сили. Съюз на демократичните сили е основан като фондация и по този начин е вписан в регистъра на Софийския граски съд. Желев управлява делегацията на Съюз на демократичните сили на Кръглата маса (3 януари 1990 – 14 май 1990)[8], на която се договарят главните параметри на политическия преход и се взима решение за осъществяване на многопартийни избори и привикване на 7 велико национално заседание, което да създаде новата Конституция на Република България. През февруари 1990 година е основана Федерацията на клубовете за народна власт с ръководител Петко Симеонов и Оперативно бюро в състав: Желю Желев, Ивайло Трифонов, Николай Матов, Георги Друмев, Георги Мишев, Димитър Луджев, Блага Димитрова.

Депутат, президент (председател)
Избран е за депутат в 7-мото Велико национално заседание. През август 1990 година, след оставката на Петър Младенов, е определен от 7-мото Велико народно събрание за президент (председател) на Републиката. Негов вицепрезидент (заместник-председател) е Атанас Семерджиев. Желев заема тази служба до избирането му и заемането на длъжността президент на Република България, от януари 1992 година

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР