Родителите са действали много бързо, но за съжаление детето е

...
Родителите са действали много бързо, но за съжаление детето е
Коментари Харесай

Почина едно от децата с менингит, било е връщано от няколко болници

Родителите са работили доста бързо, само че за жалост детето е умряло
5-годишното дете, което умря от менингит, е било върнато от няколко лечебни заведения, описаха родители и директорката на 37-а детска градина „ Вълшебство “ в столичния квартал Павлово Гергана Петрова пред Нова тв. Градината е затворена от сряда за неопределен срок, откакто стана ясно, че тя е огнище на менингит.

Детето е получило първите си признаци в четвъртък преди обяд. То повърнало, само че е нямало температура. След това почнало бързо да я качва, дали му лекарство, а в същото време таткото отишъл да го вземе. Това описа директорката на градината Гергана Петрова. По информация от родители детето е било връщано от едно в друго лечебно заведение, удостовери тя.

Веднага се взимат ограничения и децата от групата и прилежащата група - към 30 деца и 8 души личен състав незабавно се тестват за бактериално носителство в носоглътката.

11 се оказва, че имат микроба, притежател на менингита, както и 2-ма от личния състав. Те вземат антибиотик и това 100% ги подсигурява, изясни проф. Тодор Кантарджиев.

Вчера столично РЗИ и градината проведоха да се вземат проби на повече от 250 деца, на следващия ден ще бъдат подготвени, тъй като трябват 48 часа.

Преди имунизациите такива случаи постоянно имаше и по тази причина опитът е доста огромен. Когато се появи зараза - всички взимат антибиотик и това е гаранция, че няма да се разболеят, изясни проф. Кантарджиев.

Това заболяване се демонстрира доста рядко, то се развива в границите на часове, по тази причина би трябвало да се търси незабавно лекарска помощ, добави той. 

РЗИ е наредило да се направи стерилизация в детското заведение. „ Мисля, че час по-скоро градината може да стартира работа. Децата, които взимат антибиотик в границите на 2 дни, към този момент са безвредни. Заразата се предава единствено от човек на човек ”, изясни Кантарджиев.

И разяснява, че има ваксина за менингит, само че не е част от наложителния календар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР