Родители на преждевременно родени преди повече от година бебета отпразнуваха

...
Родители на преждевременно родени преди повече от година бебета отпразнуваха
Коментари Харесай

Бебета и родители отпразнуваха Световния ден на недоносените деца в УМБАЛ Свети Георги

Родители на прибързано родени преди повече от година бебета отпразнуваха Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, дружно с лекарите, медицинските сестри и акушерките от Отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ " Свети Георги “ в Пловдив. Честваме датата годишно и е извънредно зареждащо да виждаме поотрасналите малчугани към този момент в добра кондиция, съобщи началникът на отделението проф. доктор Мая Кръстева. 

10-12 % от всички раждания в България са преждевременни. За страдание нараства наклонността да се раждат бебета с тегло под 1500 грама, изясни проф. Кръстева. " Това основава нуждата от интензивно лекуване след появяването им на бял свят, което за тези деца е животоспасяващо. Абсолютно изискване да реализираме резултати в работата си и да съхраним живота на бебчетата, като осигурим и условия за тяхното положително развиване в вероятност, е високият професионализъм на екипите от лекари, медицински сестри, акушерки в отделението. За това способства също и съответното и модерно техническо съоръжение на неонатологичните интензивни звена “, добави проф. Кръстева. В отделението работят 11 лекари, трима от които специализиращи неонатология, както и 18 акушерки, обслужващи новородените деца във физиологичния и в интензивния браншове.  

" Сърдечни благодарности за всеотдайността и професионализма на целия колектив от неонатологичното поделение, отпред с проф. Мая Кръстева. Без това не бихме се радвали на тези високи резултати “, поздрави екипа и началникът на АГ- клиниката на УМБАЛ " Свети Георги “ проф. доктор Екатерина Учикова. 

В момента в интензивния бранш на Отделението по неонатология в УМБАЛ " Свети Георги “ всички 10 новородени са с друга степен на недоносеност – с тегло сред 800 и 1600 грама. Годишно процентът на тези бебета в клиниката е същият като за страната – 10-12%. " При нас се концентрират рисковите бременности от Пловдив, района и цяла Южна България “, посочи проф. Мая Кръстева. 

С незрели бял дроб и сърчице и други затруднения се ражда предишния септември Самуил Попов. " Бях с прееклампсия и детето се появи в 30-ата гестационна седмица. Тежеше едвам 1450 грам© а “, описа пловдивчанката Кремена Попова. Наложило се в продължение на 2 месеца лекарите да се борят за оцеляването и стабилизирането на момченцето. В момента Самуил е съвсем 9 кг и е любимецът и на своите двама огромни батковци, описа признателната на лекарите майка, която бе донесла домашна баница за професионалния им празник. 

Колаж със фотоси с най-важните моменти на към този момент прохождащата Мария Телбийска – от раждането й през предишния март до през днешния ден, подари на неонатологичното поделение нейната майка Бойка Орешкова от Раковски. " Родих в 28-ата седмица. Детето беше 1350 грама, имаше доста затруднения – пневмония, дренажи, 3 месеца в кувьоз. С думи не може да се изкаже благодарността, която изпитвам към лекарите “, описа просълзената майка, чиято дъщеричка Мария към този момент тежи над 9 кг. Всичко беше мъчно, само че си заслужаваше, споделиха и останалите родители. 

Пакет с дарове получиха и всички деца. " Те са най-големите герои, а не ние. Нека бъдат все по този начин упорити и всяко нещо в живота им да се получава по лесния метод “, пожела проф. доктор Мая Кръстева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР