Родители на деца от варненското начално училище Васил Левски щурмуваха

...
Родители на деца от варненското начално училище Васил Левски щурмуваха
Коментари Харесай

Гневни варненски родители щурмуваха сградата на общинската управа

Родители на деца от варненското начално учебно заведение " Васил Левски " " щурмуваха " през днешния ден постройката на общинската администрация. Те желаеха да знаят за какво малчуганите няма да могат да влязат на 15 септември в класните стаи, а ще би трябвало още веднъж да бъдат " разквартировани " в други школа. Хората носеха плакати, посредством които кмета Иван Портних бе свикан да даде оставка, в случай че не се оправи с казуса. Той даде обещание, че ще се оправи, само че не за 15 септември.
Сградата на НУ " Васил Левски " бе издигната през 2011 година Веднага по-късно обаче се оказа, че зданието дава недостатъци. През 2017 година децата бяха изведени. Надеждите на родителите бяха, че за образователната 2018/19 година нещата ще се оправят. Общинската администрация обаче твърди, че е необходим огромен ремонт, който не може да стане бързо.
Ето част от известието на пресцентъра на община Варна за срещата сред общинското управление и родителите през днешния ден:
" Сградата на НУ „ Васил Левски “ бе издигната на правилото на публично-частно партньорство (ПЧП), след подписване на контракт сред Община Варна и „ Стоянстрой “ ЕООД. Откриването на строителната площадка на новата постройка на НУ „ Васил Левски “ е било през май 2011 година, а на 09.12.2011 година е издадено позволение за прилагане на учебното заведение и въвеждане в употреба. В края на 2017 година със заповед на кмета учениците бяха изведени от учебното заведение, заради голям брой подадени сигнали от шефа за съществени проблеми със постройката. Те бяха настанени в 3 здания, с обезпечена целодневна организация на образователния ден – във ВМГ „ Св. Николай Чудотворец ”, в ДГ № 46 „ Горска приказка ” и в ДГ № 45 „ Морски свят ”. Междувременно бяха осъществени инспекции и огледи на рисковата учебна постройка. Изискана бе наличната документи по целия строителен развой, в това число всички елементи на техническия план. Заради нуждата от подсилване на обекта и осъществяване на главен ремонт, учебното заведение няма да бъде отворено на 15-ти септември. „ Децата ще бъдат върнати тогава, когато постройката бъде обезопасена изцяло. Работим интензивно, само че има нормативни периоди, които би трябвало да се съблюдават “, изясни кметът. Зам.-кметът Христо Иванов изясни, че до 15-ти август би трябвало да се получи позволение за градеж, след което да се разгласи социална поръчка. До края на октомври би трябвало да се подписа контракт и по-късно да стартира същинското строителство. Ако няма обжалвания на процедурите по Комисия за защита на конкуренцията, постройката на НУ „ Васил Левски “ би трябвало да бъде пусната в употреба до края на месец декември. Община Варна към този момент е сезирала Районната прокуратура за некачественото строителство. Възложеното обследването на структурата е открило, че констативният акт 15 на постройката „ не дава отговор на истината за осъществяването на градежа - осъществени са обилни промени в структурата, които не са отразени в констативния акт и това е допустима причина показаният акт 15 да бъде считан като документ с погрешно наличие “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР