Родители излязоха на протест пред Столичната община. Те се обявиха

...
Родители излязоха на протест пред Столичната община. Те се обявиха
Коментари Харесай

Още един родителски протест в София – заради липсата на места в детските градини


Родители излязоха на митинг пред Столичната община. Те се оповестиха против несправедливия механизъм за банкет на деца в държавна ясла или детска градина, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Родителите упорстват за смяна в разпоредбите и стремително строителство на ясли и детски градини.

По отношение на опцията родители на неприети деца да получават ваучери те се притесняват, че ще бъдат основани такива условия, които най-вероятно няма да са в интерес на родители те. Освен това те са недоволни от обстоятелството, че децата в яслена група не са включени в схемата за компенсиране.

„ Време е госпожа Фандъкова да поеме отговорност за софийските деца, защото от 11 години слушаме едни и същи обещания. Всяка година – след 2-3 години ще се построят градини, няма да има дефицит, това не се случва “ сподели Кристина Касабова и попита кметът счита, че не е било резонно родители те на неприети деца да получават ваучери.

Майката на две деца е безапелационна, че обещанието на Фандъкова, че до 3 години ще има място за всяко дете над 3-годишна възраст, няма да се случи.

„ Защото е имагинерно, тъй като е мислено, тъй като е измислено, тъй като го чакаме от цялото нейно ръководство “, уверена е тя.

Жената е безапелационна, че дефицитът на места в яслите и детските градини не се дължи на вътрешната миграция. „ Колкото хора да идват, толкоз си и потеглят. Ако страната пести запас от провинцията, е редно той да се насочи в столицата и в другите по-големи градове, откакто има потребност. Такава политика липсва “, разяснява тя и посочи, че не са съумели да влязат в ясла, само че са имали шанс за градина.

Според Цветомир Четъшки критериите за банкет в ясла и детска градина не са почтени и би трябвало изцяло да се трансформират.

„ За по-добро бъдеще на младото потомство и за повече места в детските градини и ясли. Критериите не са почтени. Трябва тотално да се трансформират – освен местоположението къде е записано детето. Най-малко би трябвало да се виждат специалностите на родители те и какъв брой налози внасят в тази страна. Има хора, на които децата им вървят в детска градина, а те стоят у дома. За работещи родители да има повече преференции “, съобщи още Четъшки.

Петя Милушева пък упорства родители те с високи приходи да имат преимущество пред безработните.

„ В момента ние се усещаме дискриминирани, тъй като се осигуряваме на оптимални приходи и най-вероятно детето ни няма да бъде признато в държавна ясла “, уверена е тя и добави, че упорства да се строят ясли и детски градини.

От невъзможността да излезе от майчинство се оплака Анастасия Лабузова, която от 2 години се бори детето ѝ да влезе в ясла.

„ Искам да се промени нещо. Имаме оптимален брой точки, само че втора година не минаваме. Тази система с някакво подкрепяне на тези, които не минават не е неприятна концепция “, и акцентира, че живее в огромен регион, в който има две ясли, в които се одобряват по 10 деца, което прави невероятно приема на детето ѝ.

На митинг а е и Петя Георгиева, която обратно на всички неприети даже не е кандидатствала, тъй като не утвърждава системата и качеството на образование.

„ Не сме кандидатствали за детска ясла или градина. За благополучие имаме опция да изберем друга форма на образование, не в държавно институция. Не сме кандидатствали, тъй като не сме съгласни с цялостната организация на образованието. Има голям проблем в българското обучение и детските ясли и градини са част от просветителната система “, акцентира тя. Тя неодобрява, че групите са прекомерно огромни, системата не е реформирана, няма никаква потребност по отношение на потребностите и характерността на всяко дете, както и липсва плавна акомодация на децата. Въпреки това е на митинг а, тъй като този проблем би трябвало да бъде решен за всички и да има места за всяко дете в ясла и детска градина.

Съпругът ѝ Росен Георгиев разркри, че са се местили от квартал на квартал и по тази причина са били готови, че няма да бъдат признати. „ Ако имаше до нас детска градина и научен късмет изобщо да влезем. Според нас ваучерите са логичен вид и дават опция хората да взимат лични решения за себе си. Не може всеки да разчита на общината да построи във всеки нов квартал нова детска градина, само че до момента в който това се случи би трябвало да има вид “, разяснява той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР