Родители, чиито деца не са приети в държавни и общински

...
Родители, чиито деца не са приети в държавни и общински
Коментари Харесай

Николова: Ваучери трябва да има за всички неприети в детска градина

Родители, чиито деца не са признати в държавни и общински детски градини, да бъдат обезщетени с месечна финансова помощ - това плануват промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, признати на второ четене в Комисията по обучение в националното заседание.

По най-много 300 лева месечно ще могат да получават родителите, чиито деца не са признати в детска градина.

Тепърва в подзаконови актове ще се запишат изискванията, при които ще се получава помощта, като най-вероятно един от критериите ще бъде детето да посещава частна детска градина.

"Идеята за ваучерите пристигна поради десетилетния неуреден проблем в София, който продължава и поради него стачкуват родителите, в това число и този понеделник ", изясни в предаването "Преди всички " Пламена Николова, програмен шеф "Образование " в Националната мрежа за децата.

Тя очерта като по-голям проблем изискванията, при които ще се получават ваучерите.

"Единственият смисъл от ваучерите би бил те да бъдат предоставени на всички неприети деца, останали отвън системата не по тяхна виновност, т.е. не тъй като не са желали да аплайват за общинска детска градина, а тъй като няма места в техния регион, а не в цяла София ", акцентира Пламена Николова. Според нея има неизясненост "дали значи, че едно дете ще получи ваучер, в случай че то не е признато в своя регион или ще получи ваучер, единствено в случай че не е признато в цяла София. “

Дори и на-евтините разновидности за детски градини стартират от 600-700 лв. за месечна такса, уточни Пламена Николова.

"Първият проблем е по какъв начин родители ще потвърждават, че детето им е в детска градина - това значи, че ще става дума единствено за децата, които към този момент са записани в частна детска градина, т.е. със задна дата ", разяснява Николова.

Вторият проблем по думите ѝ касае децата, които не са признати в общинските детски градини, само че не стигат и до частна такава. В този случай единият от родителите, най-често майката остава у дома да гледа детето и напуща работа, означи Пламена Николова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР