Роденият на остров Корсика Наполеон Бонапарт е провъзгласен за император

...
Роденият на остров Корсика Наполеон Бонапарт е провъзгласен за император
Коментари Харесай

Денят 2 декември в световната история

Роденият на остров Корсика Наполеон Бонапарт е провъзгласен за император на Франция през 1804 година Точно една година по-късно отпред на френската войска Наполеон І разрушава руско-австрийските войски в борбата при Аустерлиц. Победата поставя завършек на третата антифренска коалиция, а Австрия излиза от войната. През 1956 година стартира партизанската война против проамериканското държавно управление в Куба. Начело застават Че Гевара и Фидел Кастро. Седмица по-рано Кастро дружно с 82-ма въоръжени последователи отплава със остарялата моторна яхта “Гранма ” от Мексико за Куба. Кубинската гражданска война приключва на 1 януари 1959 година с установяването на комунистическа власт. През 1989 година в Малта президентите на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов и на Съединени американски щати Джордж Буш се договарят за ориста на Източна Европа. Демократичните промени във към този момент някогашния Съветски блок следват като лавина. В Чикаго през 1942 година група американски учени отпред с италианския физик Енрико Ферми вършат първата проява на следена нуклеарна реакция. Три години по-късно отново в Чикагския университет учените основават и първия нуклеарен реактор. „ Боинг 747 ” прави първия си полет през 1969 година Машината може да транспортира до 660 пасажера на разстояние до 13 500 км. със скорост до 940 км/ч. В 1816 година във Филаделфия е открита първата спестовна банка в Америка.
Патентована е самобръсначката “Жилет ” (1901 г.).
На 2 декември е родена словенската тенисистка Моника Селеш.
На 2 декември умират: Джон Браун - американският герой за права на чернокожите. През 1993 година е погубен колумбийският наркомафиот Пабло Ескобар. Избягал от пандиза през 1992 година, Ескобар се укрива в продължение на 499 дни. Той е търсен от над 1500 души, които по време на интервенцията за залавянето му избиват всички, уличени, че са му помагали. В годините, когато е на върха, Пабло Ескобар разполагал с повече от 28 милиарда $ в банкова сметка, което го прави най-богатия човек на земята. Предлага да заплати външния дълг на Колумбия против административна защита.

2017 година
Циклонът „ Окхи “ убива 13 души в Шри Ланка и също толкоз в щатите Керала и Тамил Наду в Южна Индия.

2017 година
Британското държавно управление не разрешава на всички свои структури с отношение към националната сигурност да употребяват софтуерни артикули на съветската компания " Лаборатория Касперски ".

2015 година
Андрей Киска, президент на Словашката република е почетен с лента „ Стара планина “ „ за изключителните му заслуги за задълбочаването и развиването на българо-словашките връзки и за приноса му за създаване на постоянна, просперираща и единна Европа “

2014 година
Южна Корея утвърждава проект на Корейския християнски съвет да издигне огромна коледна елха покрай границата със Северна Корея, макар продължаващото напрежение сред двете страни.

2013 година
Системата Eurosur за следене границите на Евросъюза стартира работа.

2012 година
Бившият министър-председател на Словения Борут Пахор е новият президент на страната, определен е с 67,03% от гласовете.

2011 година
Великобритания отзовава от страната иранските дипломати.

2011 година
Международният углавен съд в Хага издава заповед за арестуването на министъра на защитата на Судан Абделрахим Мохамед Хюсеин.

2011 година
WikiLeaks стартира публикуването на разобличаващи материали за 150 компании занимаващи се със следене.

2007 година
Състои се Церемонията по тегленето на жребия за груповата фаза на Евро 2008 в Люцерн.
Шестнайсетте тима са разпределени в четири урни, като за всяка група е очакван по един тим от всяка урна. Домакините Швейцария и Австрия и настоящият първенец Гърция са автоматизирано сложени в първа урна, а за разпределението на всички останали тимове се вземат поради техните коефициенти.

2003 година
Японският трен на магнитна възглавница JR-Maglev MLX01 слага връх за висока скорост, на особено трасе с дължина 18,4 км в префектура Яманаши, Япония, достигайки 581 км/ч.

2002 година
Ален Ерлихер от Лайпцигския университет открива, че лазерния лъч може да възвръща нервни кафези.

1989 година
Президентите на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов и на Съединени американски щати Джордж Буш се срещат в Малта и се договарят за ориста на Източна Европа.

1982 година
Хирурзи в щата Юта за първи път вграждат непрекъснато изкуствено сърце.

1979 година
На референдум в Иран по-голямата част от популацията гласоподава за даване на безспорна власт на аятолах Хомейни.
Рухолах Мусави Хомейни е шиитски свещеник и абстрактен началник на ислямската гражданска война в Иран през 1978-1979 година Той е разгласен за аятолах през 1950 година, само че заради рецензиите си към режима и поради присъединяване си в протест, през 1963 година е заставен да напусне страната. Първоначално обитава в Турция, а по-късно в Наджаф (Ирак). В Ирак остава до 1978 година, когато Саддам Хюсеин го принуждава да напусне страната. Установява се във Франция.
Завръща се в Иран на 1 февруари 1979 година поради революцията там. 11 дни по-късно Хомейни поема властта и афишира Иран за Ислямска република.
Още през първата година Хомейни постанова строги религиозни порядки в иранското общество. Левите и монархистични групи са преследвани и принуждавани да емигрират, a демократичните религиозни групи са мощно ограничавани.
Аятолах Хомейни умира на 3 юни 1989 година Погребан е в пантеон в южната част на Техеран.

1971 година
Създадени са Обединените арабски емирства. В ОАЕ влизат седем емирства. Официалната вяра е ислям, столицата е Абу-Даби. От древността до XIX век ОАЕ са част от територията на Оман. През XIX век са под английски протекторат, а от 1971 година - самостоятелна страна.

1969 година
Състои се първият полет на аероплан “Боинг 747 ”. Машината има потенциал да транспортира до 660 пасажера на разстояние до 13 500 км. със скорост до 940 км/ч.
Концернът “Боинг ” е основан от Уилям Боинг. Той е роден през 1881 година в Детройт. Завършва Инженерния факултет на Йейлския университет в Сиатъл през 1903 година През 1915 година Боинг взема уроци по пилотиране. Започва да строи първия си аероплан – хидлоплан, в съдействие с Джордж Вестервелт. На 15 юли 1916 година Уилям Боинг записва своята компания под името Pacific Aero Products. Година по-късно името става Boeing Airplane. През 1917 година компанията има 28 сътрудника. Година по-късно техният брой е 300. Първоначално компанията работи основно на пазара на военната авиотехника.
Уилям Боинг поставя началото на интернационалната авиопоща. През 1929 година компанията пуска на пазара аероплан, основан за 12 пасажера - Model 80. Това е първият аероплан на “Боинг ” за гражданската авиация.

1956 година
Фидел Кастро и Че Гевара идват в Куба и слагат началото на партизанската война против проамериканското държавно управление на Батиста, приключила на 1 януари 1959 година
Фидел Кастро (на снимката) е кубински политик и общественик, правист. Организатор е на " Движение 26 юли " (1955-1956 г.). През 1956 година оглавява въоръжената битка, довела до победа на Кубинската гражданска война. Той е министър-председател на Революционното държавно управление от 1959 година до 1976 година От 1965 година е първи секретар на Централен комитет на Комунистическата партия на Куба. От 1976 година е ръководител на Държавния съвет и на Министерския съвет на Република Куба.
Гевара де ла Серна, Ернесто Че Гевара е латиноамерикански бунтовник, един от ръководителите на Кубинската гражданска война (1959 г.). Завършва медицина. По време на ръководството на Перон е заставен да емигрира от Аржентина (1952 г.). През 1955 в Мексико се среща с Фидел Кастро. От 1956 година е в редиците на революционен отряд в провинция Ориенте в Куба. През 1957 година е назначен за пълководец на партизанска колона. През декември 1958 година колоната му завзема провинция Лас Вилас, като побеждава войските на Батиста в гр. Санта Клара и дружно с колоната на К. Сиенфуегос влиза в столицата Хавана. След успеха на революцията (1959 г.) е пълководец на гарнизонната цитадела Ла Кабана в Хавана, шеф на Управлението за промишлено развиване на Куба. От ноември 1959 година до февруари 1961 година е президент на Националната кубинска банка. От февруари 1961 година е министър на индустрията. Той е един от водачите на придвижването " 26-и юли ", а по-късно е член на Националното управление на Единната партия на обществената гражданска война. През април 1965 година се обръща с писмо до Ф. Кастро, с цел да заяви решението си, че ще продължи революционната въоръжена битка в някоя от страните по света, и напуща Куба. От ноември 1966 година е в Боливия за организирането на партизанско придвижване. През октомври 1967 година основаният от него партизански отряд е обграден и победен от държавни войски. Че Гевара е хванат и на 8 октомври 1967 година е погубен.

1944 година
В Москва за първи път се срещат Сталин и военачалник Шарл де Гол.
Шарл Мари де Гол е президент на Франция от 1959 до 1969 година, военачалник. Председател е на краткотрайното държавно управление от 1944 до 1946 година Министър-председател (юни - декември 1958 г.). Офицер е в I международна война; бригаден военачалник в борбата за Франция през май 1940 година След капитулацията през юни 1940 година възглавява комитета " Свободна Франция " в Лондон. През 1943 година основава в Алфир Франция комитет за национално избавление. Поставя основите на Петата република, основава нова конституция; ликвидира алжирската рецесия. Подава оставка след референдум, дал своя вот съмнение към промените през 1969 година

1943 година
От Англия в Съединени американски щати идват 15 атомни учени за присъединяване в основаването на атомна бомба (сред тях е и руски разузнавач).

1942 година
В Чикаго група американски учени отпред с Енрико Ферми вършат първата проява на следена нуклеарна реакция. Три години по – късно, през 1945 година, в Съединени американски щати е основан първият нуклеарен реактор.
Енрико Ферми е италиански физик, съдействал значително за развиването на актуалната теоретична и пробна физика. През 1922 година приключва Пизанския университет, учи в Германия и Холандия. В интервала 1926-1938 година е професор в Римския университет. Оказва огромно въздействие върху образуването на италианската школа в актуалната физика. През 1938 година емигрира от Италия в Съединени американски щати. От 1939 година до 1945 година е професор в Колумбийския университет. Ръководи научни проучвания в региона на потреблението на нуклеарната сила в Съединени американски щати, участник е в “Манхатънския план ”, чиято цел е основаването на американската атомна бомба. Енрико Ферми взе участие интензивно в основаването на актуалната квантова физика. Разработва статистика на частиците, подчиняващи се на правилото на Паули (1925 г.), основава количествена доктрина на бета-разпада, учредена на догатката на В. Паули за това, че бета-частиците се изпускат по едно и също време с неутрони. В интервала 1934-1938 година дружно със сътрудниците си учи свойствата на неутроните и основава основите на неутронната физика. За пръв път следи изкуствена радиоактивност, провокирана от бомбардировката на редица детайли (сред които и уран) с неутрони; открива забавянето на неутроните и основава теорията на това събитие, за което през 1938 година получава Нобелова премия. Енрико Ферми за пръв път реализира верижна реакция в издигнатия от него първи в света нуклеарен реактор, в който за закъснение на електроните се употребява графит, а като гориво - уран. В края на живота си се занимава с високи сили и разгласява теоретични съчинения в тази област.

1940 година
Испанският деспот Франко подписва финансов контракт с Англия.
Франко ръководи Испания в годините 1939-1975 година Той е роден на 4 декември 1892 година Завършва пехотна академия, взе участие в колониалните войни на Испания в Африка. През 1921 година е пълководец на Чуждестранния легион. През 1934 година е шеф на основния щаб на сухопътните войски, пълководец на испанския корпус в Африка (Мароко). Организира и управлява въоръженото въстание на испанските демократически сили против комунистическата тирания, вследствие на което избухва Испанската революция (1936-1939 г.). След успеха на патриотичните сили ръководи посредством тирания. Провъзгласен е за доживотен държавен глава ( “каудилио ”) на Испания. Създава тоталитарна система в Испания. Става водач на Испанската фаланга (организация на националистическите сили). Председател е на министерски съвет (до 1973 г.) и висш главнокомандващ на страната. Прокарва закон за наследството на престола (1947 г.), според който Испания “в сходство с традицията ” е провъзгласена за кралство. На 22 юли 1969 година за предстоящ крал на Испания е разгласен Хуан Карлос Бурбон. След очистване на следствията от комунистическо ръководство, последователно се отдръпва от властта. Умира на 20 ноември 1975 година в Мадрид.

1912 година
Създадено е Македонско военно губернаторство с краткотраен губернатор ген. Христофор Хесапчиев, а по-късно - ген. Михаил Иванов, с център Сяр. То включва 4 окръга: Драмски (5 околии), Сярски (9 околии), Солунски (от 12 декември Кукушки - 5 околии) и Щипски (5 околии). На 18 декември са одобрени Временни наредби за гражданското ръководство на завладените земи.

1903 година
Пожар унищожава постройката на университета в Отава (Канада).

1901 година
В Съединени американски щати е патентована самобръсначката “Жилет ”.
Родена е Недялка Димитрова Симеонова – цигуларка и музикален възпитател. На 12 години след няколко концертни обиколки в България отпътува с татко си за Съединени американски щати, където изнася голям брой концерти. През 1914 година посещава летните курсове за цигулари виртуози в Дрезден, ръководени от проф. Л. Ацер (консерваторията в Санкт Петербург). В Дрезден учи при А. Раполди (1914 г.) и Г. Хавеман (1916-1920 г.). В годините сред 1921-1923 година продължава заниманията си при Л. Ацер в Ню Йорк. През тези години стартира усилена концертна активност в Европа и Америка. Работи и като концертмайстор в Кооперативния спектакъл в София (1933-1939 г.). В годините 1937-1939 година е преподавател по цигулка в Държавната музикална академия (дн. БДК). През 1940 година свири в Белградския симфоничния оркестър и в Дрезденската филхармония (1941-1942 г.). В интервала 1942-1944 година е концертиращ музикант в Германия. След 1944 година намира самопризнание и в България. През 1946 година е професор по цигулка в Държавната музикална академия. Продължава дейната си концертна активност в страната и в чужбина. През 1948 година става първи концертмайстор на новосъздадения Симфоничен оркестър на Българската телевизия и радио. Репертоарът й включва всички обилни произведения за цигулка от разнообразни столетия и стилове. Недялка Симеонова умира на 14 март 1959 година

1863 година
Завършено е строителството на купола на Капитолия във Вашингтон.

1851 година
В резултат на прелом във Франция на власт идва Луи Бонапарт. Шарл Луи Наполеон Бонапарт е племенник на Наполеон I. Син е на Луи Бонапарт (1778-1846 г.) и на Ортенз дьо Боарне. На 10 декември 1848 година е определен за президент на Втората република. Една година след осъществения държавен прелом се афишира за император. Ползва се с безспорна властническа власт. Води голям брой завоевателни войни. През Френско-пруската война 1870-1871 година капитулира при Седан на 2 септември 1870 година и се предава в плен на германците. Свален е от власт при Септемврийската гражданска война от 4 септември 1870 година

1823 година
Президентът на Съединени американски щати Джеймс Монро афишира своята теория, съгласно която страната му към този момент няма да се помирява с намесата на Европа във вътрешните работи на страните от Новия свят.
Джеймс Монро е роден на 28 април 1758 година в щата Вирджиния. През 1776 година приключва колежа “Уилям и Мери ”. Участва във Войната за самостоятелност (1775-1783 г.), в хода на която е ранен. В резултат излиза в оставка с чин “майор ”. В интервала 1780-1783 година учи право при Т. Джеферсън. В годините 1782-1783 година е член на легислатурата на Вирджиния. От 1783 година до 1786 година е в Континенталния конгрес. До 1790 година Джеймс Монро е практикуващ правист. В интервала 1790-1794 година е сенатор от Вирджиния, след което до 1796 година е дипломат на Съединени американски щати във Франция. Между 1799 година и 1802 година е губернатор на щата Вирджиния. В края на 1802 година президентът Т. Джеферсън го изпраща в Париж, с цел да оказва помощ на американския дипломат Р. Ливингстън в договарянията за собствеността върху Нови Орлеан (с Франция) и върху Западна Флорида (с Испания). На 30 април 1803 година е подписан контракт за приемане на цяла Луизиана от Съединени американски щати. В годините сред 1803-1807 година Джеймс Монро е дипломат във Англия. През януари 1811 година още веднъж е определен за губернатор на Вирджиния, като през март президентът Дж. Медисън го назначава за държавен секретар. По време на рейда на англичаните против Вашингтон през август 1814 година Джеймс Монро изтегля целия списък на Държавния департамент. От септември 1814 година той извършва и длъжността боен министър. Джеймс Монро печели безапелационно президентските избори през 1816 година и 1820 година Периодът на неговия мандат е прочут като “ерата на единодушието ” в историята на Съединени американски щати, а името му се свързва с “доктрината Монро ”. Доктрината става основа за външната политика на Съединени американски щати, модифицирана е и получава по-широка интерпретация. След като се отдръпва от дейната политика живее в имението Оукхил и в Ню Йорк, където умира от сърдечна непълнота на 4 юли 1831 година Погребан е в Ню Йорк, а през 1858 година тленните му остатъци са преместени в Ричмънд. Съчиненията му са издадени в 7 тома (1898-1903 г.). Той оставя незавършени записки.

1816 година
Във Филаделфия е открита първата спестовна банка в Америка.

1805 година
В борбата при Аустрелиц Наполеон І разрушава руско-австрийските войски.
Сражението се води в региона на с. Аустерлиц (днес гр. Славков) в Чехия (Моравия) по време на Руско-австро-френската война от 1805 година Обединените руско-австрийски войски под командването на военачалник М. И. Кутузов наброяват 86 000 души (от тях 15 000 австрийци) и 250 оръдия. Френската войска под командването на Наполеон I наброява 73 000 души и 250 оръдия. Руско-австрийските войски правят марш от Олмюц до Аустерлиц и стартират нахлуване с основните сили. От своя страна Наполеон I с част от силите прикрива десния фланг и нанася удар с основните си сили (50 000 души) към Праценските височини. След това с удар от юг обкръжава основните сили на руско-австрийскта войска и им нанася тежко проваляне. Жертвите от страна на съдружниците наброяват към 27 000 души (убити и ранени), а от страна на французите – към 12 000 души. С успеха на Наполеон I при Аустерлиц се поставя завършек на третата антифренска коалиция. Австрия излиза от войната и е принудена да подписа Пресбургския мир (1805 г.). В Аустерлицко стълкновение вземат участие трима императори - Александър I, Франц I и Наполеон I.

1804 година
Наполеон Бонапарт е провъзгласен за император на Франция.
Наполеон I Бонапарт е френски император от 1804 година до 1814 година и по-късно през 1815 година Роден е в град Аячо на остров Корскика през 1769 година През 1785 година приключва военно учебно заведение в Париж и става подпоручик. През 1793 година като капитан-артилерист взе участие в обсадата на Тулон, ангажиран от англичаните. Благодарение на неговите качества френската революционна войска завладява Тулон и прогонва английския флот от френските крайбрежия. На 14 януари 1794 година е създаден в звание бригаден военачалник. През 1795 година ликвидира роялистки бунт в Париж, след което е назначен за командващ на френската войска, настояща в Италия. През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. По време на похода в Италия (1796-1797 г.) се демонстрира освен като надарен военачалник, само че и като добър посланик. През 1798-1799 година провежда и командва египетски поход, разрушава турската войска, превзема Египет и Сирия и провежда административна и данъчната система в завладените територии. На 9 ноември 1799 година Наполеон прави държавен прелом и става пръв консул. На 18 април 1804 година е провъзгласен за император на Франция. Опитва да се задържи на императорския трон посредством нови войни и победи. В отговор на това Англия, Австрия и Прусия образуват Рейнската лига (1804 г.) – политически съюз, ориентиран против Франция. През 1805 година Наполеон разгромява Австрия (битката при Аустерлиц) и подписва Пресбургския мир (1805 г.). През 1806 година в борбите при Йена и Ауерщад разгромява Прусия и я окупира. Англия провежда морска обсада на Франция и Наполеон дава отговор с континентална обсада против острова. През 1807 година разрушава съветската войска при Ейлау и Фридланд. Принуждава Русия да се причисли към континенталната обсада и с Тилзитския мир разделя Европа на 2 зони на въздействие – френска и съветска. През 1808-1811 година той подхваща поход за завоюване и окупиране на Испания, през 1809 година побеждава Австрия, без да я обезвреди изцяло. През 1812 година Наполеон подхваща неудачен поход в Русия и е заставен да отстъпи и потегля назад за Франция. Основната му неточност в съветския поход е не толкоз военна, колкото политическа. Вместо да даде независимост на съветския народ, като унищожи феодално-крепостническата система, отстрани самодържавието и вкара конституционно ръководство, той окупира Русия. Това разрешава на Александър I и царедворците да го разгласят за зложелател на Русия и на православната религия. Целият съветски народ се подвига на война за отбрана на вярата и отечеството. През 1813 година на Парижкия конгрес Наполеон отхвърля изискванията за мир. След провалянето на Франция в борбата при Лайпциг (1813 г.) съюзните армии окупират страната, Наполеон абдикира в двореца Фонтебло и е заточен на о-в Елба. През пролетта на 1815 година напуща о-в Елба и се завръща във Франция. Настъпва интервалът на така наречен " 100 дни ". Реставрацията на монархията във Франция е отстранена. След загубата в борбата при Ватерло през 1815 година Наполеон е заточен на о-в Св. Елена, където е подложен под най-строг режим и защита от британските войски. Умира на 5 май 1821 година След гибелта на му са оповестени неговите " Мемоари от о-в Света Елена " и " Мемоари ", подбудени по време на заточението.

1697 година
Отслужена е първата църковна работа в катедралата Свети Павел в Лондон.

На тази дата са родени
1885 година
Роден е Джордж Ричардс Майнот - американски патофизиолог и терапевт хематолог. Получава Нобелова премия за физиология и медицина през 1934 година (съвместно с У. Мърфи и Х. Уипъл). През 1912 година приключва Медицинското учебно заведение към Харвардския университет. Преподавател е в Харвардския университет, професор е от 1928 година Научните му писания са отдадени на проучвания в региона на патофизиологията и клиниката на анемичните положения. Разработва способ за терапия на злокачествената анемия, която е тласък за проучване на механизма на болестта и води до откриването на “антипернициозния ” витамин В12. Умира на 25 февруари 1950 година в Бруклин.

На тази дата умират:
1943 година
Умира Нурдал Григ - норвежки публицист, стихотворец, журналист, есеист, драматург. В първия му алманах с лирика " Около нос Добра Надежда " (1922 г.), в романа " Корабът продължава да пътува " (1924 г.), в сб. " Камъни в потока " (1926 г.) са отразени усещанията на създателя от пътуванията му. Учи филологически науки в университетите в Осло и Оксфорд. През 1925 година пази дисертация за Р. Киплинг, а през 1932 година издава книгата есе " Рано умрелите " (за Дж. Кийтс, П. Б. Шели, Дж. Г. Байрон и др.). През 1927 година разгласява " Китайски дневници ".
След това издава: лирическия алманах " Норвегия в нашите сърца " (1929 г.), драмите " Атлантически океан " (1932 г.), " Нашата популярност и нашето господство " (1935 г.), " Но през вчерашния ден … " (1936 г.). В годините 1936-1937 година издава сп. " Вейен фром " ( " Veien from " ) и се афишира против настъплението на фашизма и заплахата от война. Загива на борда на бомбардировач по време на полет над Берлин. Стиховете му излизат от щемпел посмъртно в сборниците " Свобода " (1945 г.) и " Надежда " (1946 г.). Нурдал Григ е роден на 1 ноември 1902 година

1924 година
Умира Еми Шарлота Акте - финландска оперна певица (сопран), възпитател, една от основоположниците на финландското оперно изкуство. Учи пеене при Мехелин в Хелзинки, при В. Масе в Париж, при Дж. Б. Лампарти в Стокхолм и при Е. Хилдах в Дрезден. От 1873 година до 1879 година е солистка на Финската опера в Хелзинки. Известни нейни партии са: Лучия ( " Лучия ди Ламермур " от Доницети), Леонора ( " Трубадур " от Верди), Норма ( " Норма " от Белини), Памина ( " Вълшебната флейта " от Моцарт), Маргарита ( " Фауст " от Гуно) и други От 1891 година до 1922 година управлява лична оперна натрупа. В интервала 1912-1923 година е преподавателка в Музикалния институт в Хелзинки (дн. Академия " Сибелиус " ). Еми Шарлота Акте е родена на 14 ноември 1850 година в Оулу.

1920 година
Умира Вячеслав Николаевич Шчепкин - съветски академик славист, лингвист, палеограф, историк на староруско изкуство; член-кореспондент е на Руската Академия на Науките от 1911 година Ученик е на Ф. Ф. Фортунатов. През 1885 година приключва Московския университет, а от 1907 година е професор в него. От 1887 година работи в Историческия музей в Москва, където основава системата на научни каталози в Отдела за ръкописни и старопечатни книги. Магистърската му дисертация “Разсъждения за езика на Савината книга ” (1898-1899 г.) е проучване върху фонетиката на старославянските езици. Неговата докторска дисертация - “Болонски псалтир ” (1906 г.), е проучване на фонетиката и морфологията на среднобългарски монумент и скъп материал за проучване на старобългарския приказва. Автор е на съчиненията “Въведение в славянознанието ” (1914 г.), “Учебник по съветска палеография ” (1918 г.), проучвания за Новгродската иконописна школа и други Вячеслав Николаевич Шчепкин е роден на 6 юни 1863 година

1914 година
Умира Владимир Иванович Ламански - съветски публицист и лингвист, учен в Петербургската Академия на Науките (от 1900 г.). През 1854 година приключва Петербургския университет, възпитаник е на И. И. Срезневски. В интервала 1865-1900 година е професор по славянски езици в Петербург. Прокарва концепциите на славянофилството и панславизма. Автор е на трудовете " Исторически изследвания на гръцко-славянския свят ", " Южноруски песни ", " Чешка литература ", " Славянските племена в Мала Азия " и други Почетен член е на всички съветски университети, на всички славянски научни академии, както и на Славянско сдружение в България. Владимир Иванович Ламански е роден на 8 юли 1833 година
По време на Първата международна война Австро-унгарската войска влиза в сръбската столица Белград.

1859 година
Умира Джон Браун - американски герой за права и свободи на чернокожото население, един от ръководителите на лявото крило на аболиционисткото придвижване. На 16 октомври 1859 година с отряд от 18 души превзема държавния боеприпас в Харпърс Фери, Вирджиния. Групата е обкръжена и разрушена от държавните войски. Джон Браун е обесен в Чарлстън. Името му става знак на битката на негрите за избавление от робството.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:
Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР