Родените в България са на първо място с 11,4% сред

...
Родените в България са на първо място с 11,4% сред
Коментари Харесай

В Турция най-голям брой родени в чужбина са от България

Родените в България са преди всичко с 11,4% измежду 3 141 351 души, които са родени в чужбина и живеят в Турция. Това сочат данните на Турския статистически институт (TurkStat).

Родените в България са следвани от тези, родени в Германия, надлежно с 10,5%, Ирак с 10,4%, Сирия с 8,8% и Афганистан с 5,7%. Броят на чужденците, пребиваващи в Турция, през 2021 година ще бъде над 1,7 млн. души. Иракчаните заемат първо място с 18% измежду чужденците, следвани от жителите на Афганистан и Иран, по данни на TurkStat.

Турската статистика разгласява данните от " Преброяване на популацията и жилищния фонд " през 2021 година Данните демонстрират незначителни промени в общия брой на популацията, като акцентират обстоятелството на явлението " застаряване " и сочат, че в страната живеят повече притежатели на жилища, в сравнение с наематели, в миг на възходящи разноски за жилища.

Населението на страната възлиза на над 84,6 млн. души през 2021 година, въз основа на данните от 31 декември 2021 година, заяви TurkStat. Институтът акцентира, че популацията има наклонност да се усилва в продължение на десетилетия, от 1927 година насам, годината, в която е налична най-конкретната цифра за популацията, на повече от 13,6 млн. души. И въпреки всичко терзанията, свързани със застаряването на популацията, са налице съгласно данните на TurkStat, които демонстрират, че темпът на повишаване на популацията е понижен до 12,7 на хиляда през 2021 година от 21,1 през 1935 година Друга забавна наклонност е съвсем идентичното население от мъже и дами спрямо първите години на Република Турция, когато дамите са били повече от мъжете - нещо, което се дължи на поредицата от войни, в които страната е била въвлечена.

" Пирамидите на популацията " или графиките, показващи смяната в статистическите данни за възрастта и пола на популацията, демонстрират действителността на застаряващото население, нещо, което TurkStat свързва с " развиването в региона на опазването на здравето и подобряването на виталния стандарт и равнището на богатство, намаляването на раждаемостта и смъртността и увеличението на предстоящата дълготрайност на живота при раждане ". " В резултат на това популацията на междинна и преклонна възраст се усили, а делът на децата и младежите в общия брой на популацията понижа. Въпреки че в съпоставяне със страните с съразмерно по-възрастно население Турция към момента има по-младо население, в количествено отношение броят на възрастните хора е много висок ", споделя Институтът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР