Родена в София унгарка с български корени стана заместник-председател на

...
Родена в София унгарка с български корени стана заместник-председател на
Коментари Харесай

Унгарка с български корени стана зам.-председател на Европейския парламент

Родена в София унгарка с български корени стана заместник-председател на Европейския парламент. Сред 14-та заместници на Давид Сасоли, определени в сряда с мандат две години и половина, е и името на Клара Добрев - брачна половинка на някогашния маджарски министър председател Ференц Дюрчан, родена в София през 1972 година Д-р Добрев встъпва в поста като представителка на " Демократична коалиция " на Дюрчан.
 Давид-Мария Сасоли от Италия беше определен за ръководител на Европарламента
Коя е Клара Добрев?

Д-р Клара Добрев е родена на 2 февруари 1972 година в София. Майка ѝ Пирошка Апро е маджарски търговски консултант в София през 1970-те години и щерка на дългогодишния член на Политбюро на Унгарската социалистическа работническа партия Антал Апро. Дядо ѝ по майчина линия, Антал Аро, е бил министър на промишлеността на Унгария през 50-те и 60-те години. Баща ѝ е българският инженер Кирил Добрев.

От 1994 година е член на Унгарската социалистическа партия.

Между 1995 и 1997 година работи като секретар във финансовото министерство на Унгария.

През 1997 година Добрев приключва висше обучение в Будапеща, компетентност " Право ". Придобива и научната степен лекар и преподава финансово право в университет ЕЛТЕ, Будапеща. 

През 2001 - 2002 година е началник на предизборния щаб на Петер Медеши, министър-председател на Унгария сред 2002 - 2004 година

От 2002 до 2004 година е заместник-председател на Службата за фондове от Европейския съюз към унгарското държавно управление. След избиране на брачна половинка ѝ за министър-председател подава оставка.

Със брачна половинка си Дюрчан имат 3 деца.

На парламентарните избори през 2018 година е част от акцията на " Демократична коалиция " на Ференц Дюрчан (ДК се отделя от социалистите през 2011 г.). На изборите ДК влиза като дребна партия и съвсем да удвоява резултата си - от 4-ма на 9-ма депутати от общо 200.

През 2019 година влиза в политиката като лидер на листата на социалдемократическа " Демократична коалиция " за изборите за Европейския парламент. С неочакван резултат за нейната партия от 16,05% - по-добре от всички изследвания - тя е определена за член на Европейския парламент.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР