Роден като момче, но отгледан като момиче, Дора Ратйен е

...
Роден като момче, но отгледан като момиче, Дора Ратйен е
Коментари Харесай

Немската атлетка, арестувана през 1938 по подозрения, че е мъж, облечен в рокля

Роден като момче, само че отгледан като момиче, Дора Ратйен е немски спортист, който се състезава в олимпийските игри в женския тим. Дора слага връх за най-голям скок, само че сега на надпреварата никой не схваща същинския й пол. Тя е разкрита, до момента в който пътува с трен към Кьолн.

Ратйен е родена в градче покрай Бремен в нормално семейство. Баща й – Хайнрих Ратйен, споделя през 1938 – „ Когато детето се роди, акушерката пристигна при мен и ми сподели – Момче е! Но пет минути по-късно пристигна и сподели – В последна сметка е момиче “. Девет месеца по-късно, когато детето, наречено Дора, се разболява, докторът го преглежда и съгласно бащата Хайнрих, споделя: „ Нека бъде както сте го кръстили. И без това не можете да извършите нищо по въпроса “.

Въпреки че фамилията към този момент имало три дъщери, тематиката за сексуалността била табу. Според бащата роднините в никакъв случай не са имали причина да се съмняват в пола на детето и Дора била отгледана като момиче. На полицията самата Дора изяснява – „ Носех рокли от детството си. Когато навърших 11 години започнах да съзнавам, че не съм момиче, а момче. Но в никакъв случай не попитах родителите си за какво, откакто съм мъж, би трябвало да нося женски облекла “. Силното чувство за позор и голямо терзание попречило Дора от навършването на 18 години, тъй като й се налагало да се бръсне всеки ден, с цел да резервира тайната си. Тя споделя, че се опитвала да се успокои, казвайки си, че е „ хермафродит и просто би трябвало да одобри тази орис “.

При последното си пътешестване като жена, Дора била облечена в сив костюм и светли дамски обувки. На 21.09.1938 тя се качва на влака от Виена за Кьолн. Няколко дни преди този момент тя била спечелила орден за най-голям скок – 1.70 метра, който бил и международен връх тогава.

През нощта влакът стопира на гарата в Магдебург. Дора разтяга колената си на платформата, когато един служител на реда се доближава до нея и желае тя да покаже картата си за идентичност. Един от кондукторите по-рано уведомил детектив Сьомеринг, че дамата в действителност била мъж. Сьомеринг огледал Дора и забелязал нещо неправилно във външния й тип. Ратйен му демонстрира картата си на състезател и изяснява, че е взела участие в Олимпийските игри, само че Сьомеринг не е удовлетворен. Той я принуждава да смъкна багажа си от влака и да го придружи до полицейския сектор. Сьомеринг желаел да разбере дали Дора е жена или мъж непременно. Когато служителят на реда й споделил, че ще я претърси и желае да я огледа, тя се тормози, само че в последна сметка признава, че е мъж. Веднага са й направени полицейски фотоси, детайлите по случая били разказани и бил стартирани незабавни процедури по задържането й. Ратйен била упрекната по съмнения в машинация.

След като е арестувана, Дора е подробно прегледана от доктор, който по-късно установи, че тя „ несъмнено е мъж “, само че все пак разказва гениталиите като имащи „ груба мъчителна линия “, която елементарно би могла да обърка акушерката при раждането и да я накара да намерения, че бебето в действителност е момиче.

По този метод на 21.09.1938 година животът на 19-годишната Дора Ратйен приключва, само че стартира този на Хайнрих Ратйен – история, с която не стопира да се спекулира до гибелта му на 22.04.2008 година.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР