Роден е на 22 май 1963 година в Пловдив. Завършва

...
Роден е на 22 май 1963 година в Пловдив. Завършва
Коментари Харесай

Времето отсява политиците, излетели в облаците

Роден е на 22 май 1963 година в Пловдив. Завършва спортното учебно заведение в града, а след това ПУ „ Паисий Хилендарски " като бакалавър по спортна педагогика. Магистър е от Пловдивския университет по обществена администрация (2011) и по логика на психиката (2002), както и по финансов мениджмънт от Стопанската академия „ Д. А. Ценов " в Свищов.

През 1981-1991 година е играч по баскетбол в ЦСКА и ССК „ Академик " в Пловдив. Участвал е в националния тим по баскетбол и е притежател на интернационалните и национални награди.

От 1991 година до 2007 година се занимава с частен бизнес.

Учредител е на политическа партия ГЕРБ. Бил е кмет на регион „ Западен " от 2007 до 2011 година Депутат в 42-рото и 43-тото Народно заседание. Областен координатор на ГЕРБ в Пловдив-област от 2012 до 2015 година За повторно е регионален шеф на Пловдив.

Г-н Димитров, при започване на месеца по Ваша самодейност се състояха поредност от срещи, на които бяха разисквани значими инфраструктурни планове, предизвикващи сериозен публичен интерес - Югоизточен и Югозападен обходен път на Пловдив, кръговите пътни възли по трасето Пловдив - Асеновград и Пловдив - Пазарджик и построяването на естакади, пробивът под Централна гара, бъдещето на Бетонния мост и пътна връзка Модър - Царевец. Бихте ли обобщили свършеното досега?<$>

Да стартираме със срещата, която в края на предишния месец се състоя във връзка Югозападния обходен път на Пловдив, или по този начин нареченото Околовръстно шосе. На нея участваха инж. Иван Досев - член на УС на АПИ, шефът на Дирекция „ Инвестиционно планиране и отчуждителни процедури " в АПИ - инж. Ася Чипева, и специалисти, шефът на Областното пътно ръководство - Пламен Райчев, представители и кметове на общините Пловдив, " Родопи ", " Марица ", членове на „ Бизнесът за Пловдив ", КЦМ, експерти от " Напоителни системи " и електроразпределителните сдружения. Темата беше правене на задание за планиране на Околовръстното шосе с пътни възли и кръгови кръстовища, безпроблемното прекосяване на жп линията на КЦМ, разширението на пътния възел на Пазарджишко шосе и мостът над река Марица. В диалозите всички изложиха своите визии и искания по отношение на пътните връзки и трасето. В посочения от мен период всички те показаха документално своите оферти, които бяха предоставени на инж. Ася Чипева и нейния екип. Беше възприета концепцията

всички пътни връзки по трасето да бъдат на две равнища,

а линията на КЦМ да бъде потопена под равнището на пътя. По цялото трасе - от караулката на пътя Пловдив - Асеновград до връзката с автомагистрала " Тракия " ще има местни платна. След като всички оферти бяха признати, се разпореди задание за планиране, след което ще бъде извършена социална поръчка за избор на архитект. По предложение на съдружие „ Бизнесът за Пловдив " кръговото кръстовище на изхода за Пазарджик и мостът над река Марица ще бъдат заложени като независими пътни обекти, с цел да може процедурите по тяхната реорганизация да стартират в оптимално къси периоди за облекчение на трафика по едни от най-натоварените пътни връзки до стартирането на работата по огромния план.

От „ Бизнесът за Пловдив " беше направено предложение да се построи естакада, която да свързва непосредствено Пловдив с Асеновград. Възприе ли се тази концепция?

Да, това предложение също беше признато от специалистите на АПИ, тъй като пътят Пловдив - Асеновград е извънредно претрупан. Идейният план, който е финансиран от сдружението, е импортиран за разглеждане от специалистите на Пътната организация. След утвърждение ще бъде направен механически план, който също ще бъде финансиран от „ Бизнесът за Пловдив ", а строителството на естакадата ще бъде финансирано от АПИ.

Какво се случва с построяването на кръговото кръстовище до караулката на Асеновградско шосе?

Изграждането се бави, тъй като се водят каузи по отчуждителните процедури. Остана единствено още едно, което съдът отсрочи за 24 септември. Иначе всичко е готово - определен е реализатор и са обезпечени 1,9 млн. лева Ако делото на 24 септември завърши, построяването му може да стартира още при започване на октомври.

Пловдивчани се вълнуват и от старта на плана за Югоизточния обходен път. Там по какъв начин стоят нещата?

Експертите на Община Пловдив са изготвили механически план, който е дарен на АПИ

Но защото този план е юридически още през 2016 година, се постанова да се актуализира в частта парцеларен проект. Тази актуализация се прави сега и по-късно ще се пристъпи към отчуждителите процедури по 4.5-километровото трасе. Вярвам, че този план ще бъде осъществен доста по-бързо, тъй като има направен механически план. Целта е да се построи Югоизточният обходен път на Пловдив, с цел да се изтегли трафикът по него, когато стартира работата по Югозападната част от трасето.

На една от срещите, на която присъстваше генералният шеф на НКЖИ - инж. Красимир Папукчийски, беше разисквана и ориста на Бетонния мост. Ще се стигне ли до бутането му?

По искане на представителите на съдружие „ Бизнесът за Пловдив " и по мое персонално мнение би трябвало да се търсят благоприятни условия за опазване на пътната връзка на регион " Южен " посредством Бетонния мост като оборудване, което е от изключителна значимост за транспортния трафик в града. Всички знаем, че " Южен " се разраства бързо и е най-гъсто обитаемият регион сега. Премахването на моста би основало транспортен безпорядък и би довело до изключителни тапи. Именно заради тази причина всички специалисти, които участваха на срещата, бяха безапелационни, че и пробивът под Централна гара, и Бетонният мост са от извънредно значимо значение, тъй като обслужват разнообразни транспортни направления и имат разнообразни характерности. Архитектите подсигуряват, че има разнообразни механически решения за повдигането на Бетонния мост до нужното равнище и даже би могло да се построи още една транспортна рампа.

А какво става с реализацията на пътната връзка Модър - Царевец?

Този план е извънредно значим за Пловдив и локалната власт го дължи на жителите.

Той е доста значим и за мен, тъй като съм измежду основателите му още като кмет на регион " Западен ". Това е основен транспортен възел, който ще облекчи трафика сред " Западен " и " Южен ", без да се постанова колите да влизат към центъра по бул. " Христо Ботев ". Това ще пести и време, и разноски за водачите. Както е известно, пробивът под жп линиите е сбъднат от НКЖИ по време на модернизацията на трасето. Община Пловдив обаче се забави извънредно доста с отчуждителните процедури и обезпечаването на финансирането за създаване на пътния възел. Доколкото знам, неотдавна приключи пазарно изследване и скоро би трябвало да бъде разгласен нов търг за избор на реализатор. Администрацията обаче може да каже обезпечено ли е финансирането и по кое време може да се чака действителният старт на плана.

Наесен предстоят локални избори. Вашето име се спряга интензивно в медийното пространство като възможен претендент на ГЕРБ. Ще бъдете ли номиниран?

Това решение се взема от Изпълнителната комисия. Предстоят събрания, на които по места ще бъдат номинирани претендентите за градски и районни кметове, както и за общински съветници. Така че - рано е да се спрягат каквито и да било имена за кмет.

Всичко зависи от локалните структури. За мен е значимо хората да са удовлетворени от това, което съм приключил като областен кмет и регионален шеф през годините, и да дадат своята оценка, като ме предлагат за кмет. Но това ще се разбере, откакто приключат събранията.

Дори да не съм аз индивидът, който ще бъде предпочетен от болшинството, декларирам напълно отговорно, че интензивно и безусловно ще работя за претендента, посочен от локалните структури и утвърден от премиера Бойко Борисов. Аз не пострадвам от заболели упоритости и не преследвам нищо непременно. Баскетболът ме е научил, че в случай че се трудиш редовно, триумфите идват. А също така политиката е като спорта - отборна работа.

А единствената й цел, изключително на локално равнище, е животът на хората да се усъвършенства. За това са нужни напъните на цялата администрация, освен на кмета. Той не може да успее, в случай че не употребява целия капацитет на специалистите и жителите.

В тази връзка Вие персонално удовлетворен ли сте от работата на структурите на ГЕРБ в Пловдив?

Не мога да отрека положителната работа, която свършиха локалните структури. Това се видя и на последните избори за представители в Европейския парламент. Също по този начин не мога да отрека, че има хора, които не бяха ни равнище и дискредитираха доверието в партията.

Задавам Ви този въпрос, тъй като в града вървят прогнози, че в случай че станете кмет, ще извършите чистка на всички равнища в Пловдив?

Вижте, в политиката съм повече от 10 години. Първо като кмет на регион " Западен ", след това като регионален шеф, регионален координатор, два пъти народен представител в Народното събрание и така нататък

Нека да излезе най-малко един човек, който да каже „ Зико ме махна "!

Няма подобен. Дори когато съм уволнявал някого заради някакви аргументи, аз съм се заел да не го оставя на улицата. Разчитам на структурите, на положителните експерти и специалистите. Всеки почтен и работлив човек ще има моята поддръжка. Това се отнася и за структурите на ГЕРБ, тъй като виждам, че там работят доста всеотдайни хора и те могат да бъдат изцяло спокойни. Разбира се, че имам искания към работата на някои от „ изхвърчалите в облаците ", както се изрази министър председателят Борисов, само че мисля, че тях времето стартира да ги отсява. Революции нямам желание да върша. Дядо ми споделяше: „ Заради една бълха няма да горим юргана! ". И е по този начин - не трябва да се реже докрай, тъй като на повърхността има малко гной.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР