Роботът Да Винчи, с който се извършват операции в урологията,

...
Роботът Да Винчи, с който се извършват операции в урологията,
Коментари Харесай

Лекар: Роботът „Да Винчи” носи огромна сигурност на пациента

Роботът " Да Винчи ", с който се правят интервенции в урологията, гинекологията и кардиологията, носи най-много сигурност за пациента. Ако хирургът, който употребява апарата, се разсее за миг, роботът ще спре да оперира, като по този метод се отстрани заплахата от човешки неточности. Това описа пред Дарик един от най-хубавите уролози у нас доктор Калоян Давидов, който е медицински шеф на столичната болница " Аджибадем Сити Клиник Токуда ".

Към момента в България има три робота " Да Винчи, " само че по клинична пътека се покриват само интервенции с апарата на онкоболни дами с гинекологични проблеми.

" Роботът " Да Винчи " се споделя по този начин, тъй като придвижванията на манипулаторите доста наподобяват на придвижване на робот. А другояче робот по смисъла на роботиката не е. Тази машина не извършва нищо сама по заложени авансово логаритми. Тя е инструмент, който прави придвижвания извънредно и единствено под командата на хирурга, което в действителност е голямата сигурност на този инструмент. Ако хирургът си вдигне главата от конзолата и не гледа, автоматизирано манипулаторите замръзват и не могат да бъдат преместени по никакъв метод ", сподели Давидов. Тази хирургична платформа носи голяма сигурност за пациента, безапелационен е той.

" Някой ден хирурзите ще бъдат, допускам, заместени от смарт телефоните най-малко в лекуването на онкологичните болести ", сподели доктор Давидов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР