Робърт Хансен стана известен като един от най-вредните“ шпиони в

...
Робърт Хансен стана известен като един от най-вредните“ шпиони в
Коментари Харесай

„Най-вредният“ шпионин в САЩ, изнасял информация от ФБР за СССР, е починал в затвора

Робърт Хансен стана прочут като един от „ най-вредните “ шпиони в историята на Съединени американски щати. За диаманти и пари сътрудникът на ФБР се трансформира в съветска къртица, издавайки доста американски секрети.

Хансен е открит мъртъв в затовра с оптималната сигурност във Флоренция, Колорадо, където излежаваше доживотната си присъда, в понеделник сутринта. Причината за гибелта към момента не е доказана.

79-годишният Хансен е получил повече от 1,4 милиона $ в брой, диаманти и пари, преведени в съветски сметки. Триста сътрудници работеха по разкриването на  неговия случай, а през 2002 година той беше осъден на пожизнен затвор за шпионаж.

Хансен живееше в скромна къща с четири спални в предградията на Вирджиния със брачната половинка си и шест деца преди ареста си.

Заради ролята си в контраразузнаването той е имал достъп до класифицирана информация, а през 1985 година стартира незаконната си активност, изпращайки материали до Русия и някогашния Съветски съюз

Хансен, който става сътрудник на ФБР на 12 януари 1976 година, употребява псевдонима „ Рамон Гарсия “ с цел да си кореспондира със своите ръководители от Съюз на съветските социалистически републики.  Според уеб страницата на ФБР той „ компрометира голям брой човешки източници, контраразузнавателни техники, следствия, десетки секретни документи на държавното управление на Съединени американски щати и механически интервенции с изключителна значимост и стойност “.

Въпреки че понякога имаше известни съмнения към необикновените му действия, той по този начин и не е хванат в продължение на години.

След като шпионинът Олдрич Хейзън Еймс беше задържан от ФБР през 1994 година, бюрото разбра, че класифицирана информация към момента изтича, което подтикна следствието против Хансен. Той обаче трябваше да се пенсионира, тъй че ФБР работи бързо в опит да го хване „ на мястото на престъплението “.

„ Това, което искахме да създадем, беше да получим задоволително доказателства, с цел да го осъдим, а крайната цел беше да го хванем на мястото на престъплението “, сподели Дебра Еванс Смит, някогашен заместник-помощник-директор на отдела за контраразузнаване.

За да бъде примамен назад в централата на ФБР за по-внимателно наблюдаване, му е дадена подправена задача.

Хансен стартира работа в новия си офис, цялостен със скрити камери и микрофони, в централата на ФБР през януари 2001 година

Месец по-късно следователите научават, че е възнамерявал да остави подреждам материал за съветските сътрудници в парк.

На 18 февруари 2001 година Хансен отива във Фоксстоун Парк, ситуиран във Вирджиния, с найлонов плик, цялостен с секретни материали. ФБР го е виждало да посещава парка и преди. Докато се връща в автомобила си, той е задържан и арестуван.

По време на ареста си той попитал сътрудниците на ФБР: „ Защо ви лиши толкоз време? “

Той споделил на разпитващите, че защитата на ФБР била жалка, само че въпреки всичко съдействал на проверяващите, с цел да избегне смъртното наказване.

В тези дни другари и съседи споделиха, че са шокирани от ареста му и го описаха като спокоен и неугледен, оповестяват от BBC. Семейството му пътувало всяка неделя за литургия в локалната черква с 10-годишен ван. Той бил непоколебим татко, който ограничавал малкия екран за децата си.

Но зад фасадата на елементарен човек на Хансен се крие и полова фикс идея. Той скрито заснемал нецензурен видеоклипове на жена си и ги показвал на другари

По време на ареста му CBS News, американският сътрудник на BBC, оповестява, че той постоянно посещавал стриптийз клубове, където се опитвал да накара стриптизьорките да се извърнат към католицизма. Освен това той разгласил полови истории за него и брачната половинка му онлайн, като към тях добавял и нейни голи фотоси.

След като израства в Чикаго, той споделя в писмо, съдържащо се в клетвена декларация на ФБР, че е бил въодушевен от английския разузнавач Ким Филби.

„ Поех по този курс, когато бях на 14 години “, написа той на своите съветски ръководители, съгласно клетвената декларация.

Той се признава за отговорен по 15 обвинявания в шпионаж и през май 2002 година беше наказан на пожизнен затвор без подмяна.

Затворът ADX Florence е един от най-сигурните федерални затвори в нацията, който е хазаин на други високопоставени пандизчии като терориста от Ал Кайда Закариас Мусауи и атентатора от Бостънския маратон Джохар Царнаев.

Етикети: Робърт ХансенСССРФБРшпионин
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР