Рисувани на ръка букви на кирилица се издигнаха над редиците

...
Рисувани на ръка букви на кирилица се издигнаха над редиците
Коментари Харесай

Българското школо в Нови Сад шества с пловдивските ученици

Рисувани на ръка букви на кирилица се издигнаха над редиците с представителните блокове на пловдивските учебни заведения в обичайното празнично шествие във връзка Деня на славянската книжовност и просвета. Оказа се, че за първи път в него дружно с тукашните деца се включват и ученици на българско учебно заведение зад граница.

Тийнейджъри от Нови Сад изработили буквите в клуба по изобразяване към неделното школо. И поели към България да я видят за първи път с очите си, въпреки в края на всяка седмица да се събират да учат български.

Децата на димитровградски и банатски българи се вляха в манифестацията по покана на зам.-кмета по културата Александър Държиков и оформиха със самоделно направените букви надпис Нови Сад.

Градът ни доста наподобява на вашия, само че е едвам на 300 година, показа ръководителката на българското учебно заведение в Сърбия Елена Велкович. Заела се е да върне потомците на нашенци към корените, тъй като в нито едно от фамилиите не звучи българска тирада. Възпитаниците й учат езика като непознат. За 13-годишната Йоана, която мина с буквата С, това е и забавно, и мъчно. А предизвикването за всички 32 деца от предучилищна възраст до гимназията е да откриват все нови и нови неща за България. Наскоро създали постер за София, а на 24 май избрали да са точно в Пловдив, тъй като е Европейска столица на културата.

По традиция тържествата под тепетата започнаха с награждаване на изявени и млади учители в Актовата зала на Хуманитарната гимназия, до момента в който в същото време митрополит Николай отслужваше празнична литургия насреща в храма „ Св. Св. Кирил и Методий ”. В10 часа камбанен звън събра двата лъча на пл. „ 11 май ”.

„ Ръката, която държеше меч, посегна към перото. И България престана да се подписва с палеца си ”, върнаха обратно във времето водещите – възпитаници от Хуманитарната гимназия. И нарекоха 30-те букви от писмеността нашите ангели пазители.

„ Писмеността даде наличие на думите ни - обърна се на собствен ред към присъстващите кметът Иван Тотев. – Знанието ни дава мощ, то е благосъстоянието вътре в нас. Да пазим българската писменост и да сме горди жители на Пловдив – европейската столица на културата! ”.

Началникът на Регионалното ръководство по обучение Иванка Киркова благодари на учителите за неуморния труд и напъните им да образоват и възпитават децата в духовни и човешки полезности. А на самите възпитаници пожела да реализират задачите и фантазиите си. „ Бъдете здрави, виновни, изобретателни, почтени жители, подкрепяни от учителите, родителите и духовните ви водачи ”, заръча им тя.

След като отслужи празничен молебен, митрополит Николай съпостави българската нация с вековно дърво. И прикани да не се взираме единствено в хубостта на короната му, а да търсим корените, които го държат изправено.

Иванина от 2. А клас поведе с червени и бели помпони блока на мажоретките на СУ „ Любен Каравелов ”. От СУ „ Софроний Врачански ” пък изпратиха на манифестацията дребните си първенци по триумф и ги препасаха с лента „ Отличник ”. Хайдути от клуб „ Родолюбие ” с пищови в пояса се смесиха с върволицата от възпитаници, в която директорката на ОУ „ Душо Хаджидеков ” Грозденка Николова пък закрачи пременана с ученическата униформа на децата.

В момента тържествата не престават с концерт на сцената на пл. „ Стефан Стамболов ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР