Рисковият потенциал в широкия Черноморски регион се запазва. Това заяви

...
Рисковият потенциал в широкия Черноморски регион се запазва. Това заяви
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Рисковият потенциал в широкия Черноморски регион се запазва

" Рисковият капацитет в необятния Черноморски район се резервира ". Това съобщи пред БНР Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност. Той изясни тази своя констатация със съществуващите замразени спорове в района, които елементарно могат да преминат в гореща фаза, както неотдавна стана с спор сред Армения и Азербайджан. По думите на Божилов това основава предпоставки за увеличение на рисковете, в това число и за България.

Според разбора на българските отбранителни качества до 2032 година Черно море резервира конфликтния си капацитет, като е " малко евентуално намирането на трайно решение на украинската рецесия, а Руската федерация ще се стреми да поддържа променения след 2014 година в нейна изгода военностратегически баланс ". Същите заключения се съдържат и в Доклада за положението на защитата и въоръжените ни сили: Противопоставянето в Източна Украйна, милитаризацията на нелегално анексирания Крим, замразените спорове в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия са съществени дестабилизиращи фактори, се споделя там.

Експертът по сигурност разяснява, че се следи милитаризация на Кримския полуостров от страна на Русия.  Той изрече подозрение в близко бъдеще да има трайно споразумяване на връзките в Черноморския район:

" За мен е ясно, че Русия няма да се откаже от окупирания Крим и по стратегически, и по военно-политически аргументи, тъй като това е една от опциите ѝ да оперира освен в Черноморския район , само че и в Средиземно море, в Сирия ".

. Струпването на войски край границата с Украйна разтревожи Киев, Европа и Америка. Прехвърчаха искри, размениха се наказания, а дали деескалацията в Черноморския район, част от който е и България, ще е трайна - за момента никой не може да бъде безапелационен в преценката си. 

" Това беше задачата на НАТО и на Европейски Съюз - с политически напън да се деескалира напрежението и Русия да изтегли от границата с Украйна своите войски. Много е значимо по какъв начин НАТО подсигурява сигурността в Черноморския район, защото това е една от зоните му - България, Румъния и Турция са негови членове и НАТО би трябвало да създаде свои проекти. Трябва да има опция да извърши уговорките по Член 5 от Вашингтонския контракт ", изясни Божилов.

Той акцентира, че НАТО очаква България, Румъния и Турция да имат водеща проля в построяването на метода на Алианса, само че към този момент това не се получава.

България има интерес колкото се може повече натовски войски да бъдат ситуирани и на територията ѝ, и в прилежащите ѝ страни , безапелационен беше председателят на Софийския конгрес за сигурност. По думите му разположените контингенти в страните от източния фланг на НАТО е премерено, с цел да не предизвика ответна реакция от Русия .

Интервюто на Весела Владкова с Йордан Божилов в предаването " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР