Рискът да се разболееш от рак в Германия намалява. Това

...
Рискът да се разболееш от рак в Германия намалява. Това
Коментари Харесай

Проучване: Рискът да умреш от рак е по-висок в групите с ниска социално-икономическа позиция

Р искът да се разболееш от рак в Германия понижава. Това е положителната вест. Но тя не важи в идентична степен за всички. Същата наклонност се следи и във Англия. Рискът да умреш от рак в по-бедните райони на страната е 70% по-висок, спрямо по-заможните. Това демонстрират резултатите от английско изследване, оповестено в авторитетното издание „ Лансет “, съобщи .

Главният създател на проучването професор Маджид Едзати акцентира, че рискът да се почине от рак в Англия понижава, само че смъртните случаи са разпределени извънредно неравномерно из страната.

Как се отразява общественото неравноправие

Лина Янзен и нейният екип от Германския център за проучване на рака са събрали данни за 48 милиона жители от 8 немски провинции и са ги сравнили със статистиката за диагностициран рак в интервала 2007-2018 година. Техният извод също гласи: общественото неравноправие оказва въздействие върху процентната заболеваемост и смъртност от рак в Германия.

Като метод към решаването на този проблем на първо време би трябвало да се очертаят характерностите на обществено слабите райони. Прави усещане, че здравното обезпечаване и инфраструктурата са релативно сравними, а огромните разлики са другаде: в % на безработните, на хората, които получават обществени помощи, както и на младежите, които прекъсват учебно заведение. По-високата заболеваемост и смъртност от рак в тези райони имат директна връзка и с по-широкото разпространяване на такива рискови фактори като потреблението на тютюневи произведения, обездвижването и затлъстяването. Но общественото неравноправие е значим фактор при заболеваемостта и смъртността от рак освен в Англия и Германия.

Сходни резултати дават и изследвания в Канада и Съединени американски щати, където стойностите са по-високи в изоставащи стопански райони и измежду хората с по-лошо обучение и по-ниски приходи. Особено висок е рискът от рак на белия дроб, на дебелото черво, на матката, на стомаха и на черния дроб, сочат изследванията. Изследователите считат, че този лист удостоверява извода им: измежду аргументите за разликите са такива фактори като тютюнопушенето, затлъстяването, неналичието на придвижване, методът на хранене, потреблението на алкохол, достъпът до профилактика и терапия.

Висока смъртност измежду хората в неравностойно състояние

Международният център за проучване на рака е подготвил специфичен отчет за обществените неравенства като фактор за болестта от рак и си е сложил за цел да вземе ограничения за превъзмогване на тази бездна.

Всъщност в страните с по-високи приходи в Северна Америка, Западна Европа и богати страни в азиатско-тихоокеанския свят записаните болести от рак са повече, в сравнение с в по-бедни страни като Индия, някои страни край Персийския залив и в района южно от Сахара в Африка.

Но по тази причина пък смъртността от ракови болести във втората група страни от време на време е даже по-висока, в сравнение с в първата. Причината: по-лош достъп до своевременна диагностика и терапия. Международният център за проучване на рака се притеснява, че растежът на раковите болести в света ще засегне най-тежко точно по-бедните страни.

Един извод обаче важи за съвсем всички страни по света: рискът да умреш от рак е доста по-висок в групите с ниска социално-икономическа позиция и измежду останалите хора в неравностойно състояние като коренни поданици, етнически малцинства или бежанци.

Профилактиката е най-ефикасната тактика

„ Между 30% и 50% от раковите болести могат да бъдат предотвратени посредством здравословен живот, отвод от консумация на тютюн и проведени ограничения на публичното опазване на здравето като имунизации против карциногенни инфекции “, предизвестява Световната здравна организация (СЗО). А профилактиката е най-ефикасната и дълготрайна тактика за битка против рака.

На базата на констатациите за вредността на тютюнопушенето, потреблението на алкохол, обездвижването, нечистия въздух и нездравословното хранене, английските учени стигат до извода, че незабавно са нужни национални и локални ограничения за битка против тютюна и алкохола, да вземем за пример. Редом с ограмотяването по райони с триумф се ползват и други ограничения – всеобщ скрининг, мобилни мамографски лаборатории и безвъзмездни проби.

Лина Янзен също има вяра в силата на профилактиката: „ Нашите резултати демонстрират, че в бъдеще би трябвало да поставим особени старания, с цел да могат хората равноправно да извличат изгода от рекомендациите за здравословен живот и за профилактични прегледи против рак, без значение от това къде живеят “.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР